D'ale generalilor. Terenul luat mită de Onţanu a ajuns la Oprea

Neculai Onţanu este acuzat că a luat mită un teren cu o valoare de piaţă de 4,2 milioane de euro, pentru a facilita reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri însumând 83.300 mp. Potrivit procurorilor, terenul cu pricina a ajuns la colegul său de partid Gabriel Oprea.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Terenul primit de Loredana Radu - avocata lui Victor Ponta şi nepoata lui Gabriel Oprea - ca mită pentru primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost revândut unui coleg de partid al edilului (Gabriel Oprea) cu un preţ de şapte ori mai mic decât valoarea pieţei, reiese din referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a liderului interimar al UNPR, citat de Agerpres.

"La data de 17.12.2008, Radu Loredana Claudia a revândut terenul către (...), persoană apropiată primarului Onţanu Neculai — cei doi erau colegi în cadrul partidului (la acel moment PSD - n.r.). (...) Relaţia apropiată dintre inculpatul Onţanu Neculai şi beneficiarul final al terenului, care l-a obţinut la un preţ mult inferior valorii reale, confirmă faptul că prin transferul iniţial al dreptului de proprietate s-a urmărit crearea unui beneficiu patrimonial indirect primarului sectorului 2.

Preţul menţionat în contractul dintre Radu Loredana şi (...) este de 400 euro/mp, de şapte ori mai mic decât preţul plătit în aceeaşi perioadă pentru un teren din acelaşi lot şi care avea o documentaţie de urbanism similară şi mai puţin de jumătate faţă de valoarea minimă din Ghidul orientativ (care crescuse la 900 euro/mp la această dată)", se arată în referatul citat de Agerpres.

După vânzarea terenului către Gabriel Oprea, avocata Loredana Radu a obţinut de la Primăria sectorului 2 o autorizaţie de construcţie pentru un imobil cu 10 nivele, care ulterior a şi fost ridicat.

"Din (...) rezultă că autorizaţia a fost emisă la solicitarea expresă a primarului Onţanu Neculai, cu încălcarea prevederilor legale, având în vedere că imobilul se află în zona verde de protecţie a Lacului Tei, care este neconstruibilă conform art. 9 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor şi conform Planului de Urbanism General al Municipiului Bucureşti", se menţionează în documentul citat.

Curtea de Apel Bucureşti judecă joi propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Onţanu, acuzat de luare de mită, a avocatei Loredana Radu, precum şi a secretarului Consiliului local al sectorului 2, Toma Şutru, anchetaţi pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, respectiv luare de mită. Detalii despre dosar aici.