Dacian Cioloş: Conducerea ISU Bucureşti trebuie demisă, nu mai au ce căuta în sistem

Premierul Dacian Cioloş i-a cerut ministrului de Interne, Petre Tobă, să confirme că cei din conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti au fost demişi.
Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş. (Epoch Times)

"Am discutat cu Ministrul Tobă şi secretarul de stat Arafat despre situaţia de la ISU Bucureşti. Ceea ce s-a întâmplat arată că acolo sunt probleme structurale, nu doar o situaţie punctuală. Sunt deficiente ce vor trebui corectate. Mă bucur că în programul de guvernare, fără să fi avut aceste elemente, am introdus obiectivul de de reformare a ISU. Nu aş vrea ca cei care salvează vieţi să aibă de suferit din cauza unora care nu-şi fac treaba pe partea de prevenire.

Aştept de la domnul Arafat un plan de reformă şi de restructurare a ISU mai ales pe partea de prevenire. Domnul Arafat mi-a spus că a aflat abia ieri seară că ISU Bucureşti era informat de problemele la Colectiv. ISU doar a adăugat o hârtie la partea de birocraţie, a trimis o hârtie celor de la Colectiv în care le-a spus ce să facă, fără a verifica pe teren. Sunt convins că nu e o situaţie singulară. Vreau să văd din partea lui domnului Arafat şi nu numai un plan de restructurare a ISU", a declarat Dacian Cioloş, la începutul şedinţei săptămânale de guvern, citat de b1.ro.

Premierul i-a cerut şefului MAI Petre Tobă să confirme că cei de la conducerea ISU Bucureşti au fost demişi.

"Vă rog să confirmaţi că cei de la conducerea ISU Bucureşti au fost demişi şi că nu mai au ce căuta în conducerea ISU sau în ISU, pentru că e păcat ca din cauza unor astfel de comportamente, săpăm la credibilitatea unei instituţii care se află în prima linie a serviciului public. Am înţeles că a fost suspendată conducerea, vreau să mă asigur că este demisă şi că niciodată cei care au fost la conducerea ISU Bucureşti nu se mai pot întoarce. Ştiu că sunt nişte reguli la militari, dar vreau să mă asigur că cei care au fost la conducerea ISU nu mai au ce căuta în sistem", i-a transmis premierul Dacian Cioloş ministrului de Interne, Petre Tobă.

În replică, Petre Tobă a explicat că i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat, ca toată situaţia referitoare la implicarea conducerii ISU Bucureşti în cazul incendiului de la Colectiv să fie înaintată de urgenţă DNA.

"Domnule prim ministru vă informez că într-adevăr aseară domnul secretar de stat Raed Arafat a luat la cunoştinţă faptul că, încă de la sfârşitul lunii septembrie, o societate comercială care organiza manifestări în clubul respectiv a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi conducerea ISU Bucureşti.

În momentul în care am avut această informaţie, i-am cerut domnului secretar de stat ca toată situaţia de fapt să fie înaintată de urgenţă la Direcţia Anticorupţie pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei şi întreaga conducere de la ISU Bucureşti Ilfov a fost pusă la dispoziţie până la definitivarea situaţiei, urmând ca în cursul zilei de astăzi să împuternicim pe altcineva să asigure continuitatea comenzii la structura respectivă", a declarat Tobă, la începutul şedinţei de Guvern.

"Vă informez că, totodată, am dat drumul la o evaluare de sistem pentru a verifica măsurile pe care trebuie să le luăm acolo, inclusiv cu transparenţa. Primul pas a fost, v-am informat, cu tot ce a fost transparenţa a tot ce înseamnă sponsorizări", a adăugat Tobă.

Şeful Executivului a subliniat nevoia de transparenţă. "Să fie o învăţătură pentru toţi: nevoia de transparenţă. Dacă nu suntem transparenţi, unii dintre noi putem ascunde lucruri fără să vrem".

"La Ministerul de Interne am tot insistat să fie publicate toate documentele care nu sunt secrete prin lege. De acum, când sunt solicitări, să daţi informaţiile ce pot fi făcute publice. Vreau să fie făcută şi o analiză cu toate elementele ce pot fi făcute publice, iar acestea să fie făcute publice. Acesta este primul pas în reforma administrativă", a mai declarat premierul.

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost suspendată, după ce în presă au apărut documente care demonstrează că cei de la ISU ştiau că în fosta fabrică Pionierul se organizau evenimente la care participau numere mari de persoane.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a prezentat un document din care reiese că ISU Bucureşti a primit la sfârşitul lunii septembrie o solicitare a unei firme de organizare de evenimente, în care se anunţa organizarea de petreceri în Colectiv şi fosta fabrică Pionierul la care urmau să participe 2.000 de persoane.

În ciuda acestui fapt, cei de la ISU nu s-au dus să verifice spaţiul pentru aceste concerte şi nu s-a luat nicio măsură. Documentele au fost trimise pe data de 23 septembrie, cu o lună înainte de tragedia de la Colectiv.