Dacian Cioloş încearcă să limiteze vânzarea pământului către străini şi speculanţi

Guvernul Cioloş face demersuri pentru ca cetăţenii străini şi cei care vor să facă speculă să nu mai poată cumpăra aşa uşor terenuri agricole în ţara noastră şi să favorizeze, în schimbă, comunităţile locale.
Daniel Cioloş lansând programul „Fructe şi Lapte în Şcoli“
Daniel Cioloş lansând programul „Fructe şi Lapte în Şcoli“ (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Există un grup de lucru la nivelul Executivului care încearcă să găsească soluţii pentru ca vânzarea terenurilor agricole să se facă în aşa fel încât să fie favorizate comunităţile locale, a declarat joi, la finalul unei întâlniri cu Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, premierul Dacian Cioloş.

"E un grup de lucru inclusiv cu colaboratori de-ai mei de la Cancelarie, cu Ministerul de Finanţe, cu câţiva experţi din mediul economic din România, care cunosc situaţia şi vreau să găsim toate mijloacele prin care vânzarea de terenuri să se facă în aşa fel încât să fie favorizate comunităţile locale în utilizarea terenurilor.

Pentru mine, terenul agricol este într-adevăr un bun care se comercializează după nişte reguli europene, dar este şi un patrimoniu naţional, un patrimoniu local pentru comunităţile respective şi aşa cum fac şi alte state membre, respectând regulamentele europene, introduc reguli prin care să se asigure că de această resursă, care este şi un patrimoniu, beneficiază în primul rând comunităţii locale şi fermele familiale, pentru că despre asta e vorba şi acesta e obiectivul nostru", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Şeful Executivului a făcut referire la implementarea unui cadru "mult mai clar şi mai restrictiv în ceea ce priveşte comercializarea terenurilor".

"Restrictiv pentru cei care vor să facă speculă cu terenuri agricole, şi condiţii mult mai favorabile pentru cei care vor să îl folosească pentru dezvoltare locală, la nivelul comunităţilor", a explicat premierul.

Amintim că premierul Dacian Cioloş a primit în urmă cu ceva vreme, de la reprezentanţi ai mai multor ONG-uri, o scrisoare prin care i se cere să ia urgent măsuri de reglementare strictă a tranzacţiilor cu terenuri, care să aibă ca efect sprijinirea agricultorilor români şi a micilor gospodării şi protejarea interesului naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne