Dalai Lama în Norvegia. China furioasă face presiuni

Liderul spiritual tibetan Dalai Lama
Liderul spiritual tibetan Dalai Lama (AP Photo/Jon Eeg, NTB Scanpix)

Decizia Norvegiei de a ignora vizita lui Dalai Lama la Oslo din această săptămână, pentru a nu supăra China, a atras critici dure în contextul în care ţara este considerată a fi un garant al drepturilor omului în lume, relatează AP.

Spre deosebire de vizitele sale anterioare în Norvegia, niciun oficial guvernamental nu se va întâlni cu liderul spiritual tibetan exilat în timpul vizitei sale de trei zile în Norvegia, vizită care a început miercuri.

Dalai Lama militează pentru o mai mare autonomie a Tibetului şi face apel la nonviolenţă în lupta împotriva Beijing-ului, un motiv pentru care i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace din 1989. Regimul comunist de la Beijing îl consideră pe Dalai Lama un separatist anti-chinez şi reacţionează cu furie de fiecare dată când liderii occidentali îl primesc.

Guvernul norvegian, condus de conservatori, care au ajuns la putere anul trecut, a făcut o prioritate din repararea relaţiilor cu China, care au intrat în stand-by de când dizidentul chinez aflat în detenţie, Liu Xiaobo, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2010.

"De aproape patru ani nu a existat niciun contact la nivel politic între Norvegia şi China. Guvernul a decis, pe baza unei deliberări meticuloase, că nu va exista o întâlnire între autorităţile norvegiene şi Dalai Lama în vizita sa din Norvegia", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe norvegian Frode Andersen.

China în 2010 şi-a îndreptat furia către guvernul norvegian, deşi Premiul Nobel pentru Pace este acordat de o comisie independentă formată din cinci membri numiţi de Parlamentul norvegian. Liu, care ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani închisoare pentru că a cerut democraţie, a fost reprezentat de un scaun gol la ceremonia de premiere de la Oslo.

De atunci, Beijingul a anulat negocierile unui acord de liber schimb cu Norvegia, a mărit restricţiile asupra importurilor de somon norvegian şi a exclus, în 2012, Norvegia de pe o listă de ţări europene cărora le-au fost oferite vize de călătorie liberă către China.

Guvernanţii au considerat că întâlnirile de profil înalt cu Dalai Lama ar fi afectat probabil relaţia Norvegia-China. Criticii susţin că Norvegia, un stat bogat în petrol, îşi poate permite să îşi păstreze verticalitatea în faţa Chinei.

"Banii nu sunt o problemă pentru noi, aşa că izolarea economică nu este un argument. Cine altcineva decât Norvegia poate susţine în mod drept un scop în care crede?", a declarat Ketil Kjenseth, un parlamentar din opoziţie, care are de gând să se îmbrace într-un costum naţional vineri şi să-l primească pe Dalai Lama în Parlament.

În timpul unei vizite în Norvegia în anul 2000, Dalai Lama s-a întâlnit atât cu regele, cât şi cu prim-ministrul. În 2005, acesta s-a întâlnit cu premierul şi parlamentarii norvegieni. La începutul acestui an, şi preşedintele Barack Obama l-a primit la Casa Albă.

De data aceasta, Dalai Lama se va întâlni cu călugării budişti, luterani şi clerici catolici, membri ai comitetului Nobel şi parlamentarii, dar nu şi cu oficiali guvernamentali norvegieni.

Dalai Lama a vorbit miercuri, de la balconul unui hotel din Oslo, cu o mulţime de susţinători şi cu un grup de adversari.

"Eu sunt un susţinător al democraţiei. Eu le urez bun venit, tuturor trebuie să li se permită să se exprime", a declarat acesta.

În Beijing, Ministerul de Externe a declarat că a urmărit îndeaproape vizita.

"Sperăm că Norvegia poate respecta într-adevăr preocupările Chinei şi că va face mai multe lucruri care vor ajuta cele două state să construiască o încredere reciprocă şi să ia măsuri concrete pentru a crea condiţii favorabile pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale", a transmis miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului chinez.

China nu a precizat ce anume vrea să facă Norvegia pentru a restabilii relaţiile politice.

Cui Hongjian, un expert în chestiuni europene din cadrul Institutului Chinez de Studii Internaţionale din Beijing, a precizat că evitarea întâlnirii oficiale cu Dalai Lama nu va fi suficientă. El a precizat că Norvegia trebuie să recunoască în mod clar suveranitatea Chinei asupra Tibetului şi să dea o explicaţie cu privire la premiul Nobel pentru Pace din 2010, care să satisfacă Beijingul.

"Cred că ceea ce vrea guvernul chinez nu este doar o explicaţie pentru acest lucru şi respect pentru teritoriul chinez, ci şi un angajament cu privire la modul în care se poate evita ca un astfel lucru se întâmple în viitor", a declarat acesta.

Unii analişti sunt de părere că, prin plecarea capului în faţa Chinei, Norvegia îşi va compromite principiile şi va lua o cale fără întoarcere. Helge Luraas, directorul Centrului de Analiză Strategică şi Internaţională din Oslo a afirmat că Norvegia ar trebui să-şi însoţească urmărirea interesului propriu cu voinţa de a pune la bătaie împotriva Chinei avantajele diplomatice pe care le deţine. Acesta a citat decizia din ianuarie 2013 de a cerceta aplicaţia Chinei pentru a deveni observator permanent al Consiliului Arctic format din 8 ţări.

"Norvegia ar fi putut să se lase mai greu şi să încerce să lupte pentru concesii, dar s-a dat la o parte şi a făcut loc Chinei fără ceară ceva înapoi", a precizat Luraas.

O dispută referitoare la intrarea pe care o va folosi Dalai Lama vineri la Parlament ilustrează cât de sensibilă este vizita pentru Norvegia.

Kjenseth, care conduce Comisia Parlamentară pentru Tibet, a declarat că se va întâlni cu Dalai Lama în faţa clădirii şi-l va conduce înăuntru, în ciuda solicitărilor vice-preşedintelui adunării care a cerut ca acesta să fie strecurat pe uşa din spate.

"Este un oaspete. Folosesc intrarea principală. Nu am auzit niciodată despre o altă intrare. Voi folosi uşa din faţă", a declarat Kjenseth.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe