Şeful DNA Ploieşti, reacţie la acuzaţiile lui Cosma: Indiferent de intimidări, de şantaj, nu o să cedăm presiunilor

Procurorul-şef al Serviciului Teritorial Ploieşti, Onea Lucian, a ieşit la rampă şi a negat acuzaţiile grave pe care le-a făcut la adresa sa fostul deputat Vlad Cosma, politician acuzat de trafic de influenţă.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Prins în mijlocul unui scandal monstru, procurorul-şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea a ieşit luni într-o conferinţă de presă şi a respins ferm acuzaţiile lansate de "inculpatul Vlad Cosma" via Antena 3 şi RTV.

"În toate cauzele pe care le instrumentăm la nivelul DNA Ploieşti am respectat întotdeauna legea şi o să o respectăm în continuare. Nu au existat niciodată metode ilegale de investigare şi nici înţelegeri ilicite sau neloiale cu inculpaţii. Vreau să fie foarte clar, întotdeauna s-a respectat legea. Niciodată nu au fost falsificate probe în dosare. Sunt susţineri pe care le fac inculpaţii în dosarele în care sunt cercetaţi. Nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva, au mai existat situaţii, am avut controale de la Consiliul Superior al Magistraturii, de la Inspecţia Judiciară şi s-a constatat contrariul, s-a constatat că la DNA Ploieşti a fost respectată legea de fiecare dată. Este de datoria noastră de procurori să stabilim adevărul. Nu vă puneţi întrebarea... de ce discuţiile judiciare sunt duse în afara cadrului procesual, în spaţiul public? Pentru că pot fi făcute tot felul de alegaţii care nu pot fi verificate", a declarat Lucian Onea.

Procurorul-şef de la DNA Ploieşti a reiterat faptul că nu au fost falsificate probe, "nu am falsificat nicio probă".

"Există situaţii în care în condiţiile prevăzute de lege se impune protejarea identităţii anumitor persoane şi protejarea demersurilor acestora în sprijinul aflării adevărului. Din când în când procurorul verifică dacă aceste temeiuri se mai menţin sau nu şi poate să dispună ridicarea măsurilor. Atunci lucrurile în dosar capătă o altă conotaţie. Instanţele de judecată au verificat şi vor verifica de fiecare dată legalitatea şi loialitatea administrării probelor. La DNA Ploieşti nu există vreo situaţie deosebită în care probele să fi fost constatate ca fiind nelegal sau neloial administrate", a precizat Lucian Onea.

În acelaşi timp, procurorul şef a ţinut să mai vorbească despre un alt aspect important - şantajul.

"Este o situaţie care durează de aproximativ două luni, există un dosar înregistrat în luna noiembrie 2017. Am fost avertizaţi de persoane din anturajul familiei Cosma că va urma un atac în media, ceea ce s-a şi întâmplat, dar noi am urmat calea legală, nu am cedat presiunilor şi nu o să cedăm niciodată. Se fac referiri la fostul nostru coleg Negulescu, în condiţiile în care nu a lucrat în dosarul la care se face referire, iar discuţiile pe care el le-a avut, dacă sunt autentice, nu sunt din perioada în care el lucra la DNA Ploieşti. Bun. Ce este cu tabelele, ce este cu acel înscris olograf? În dosarele noastre toate probele sunt depuse de părţi, de inculpaţi sau celelalte persoane, potrivit procedurii penale, fără încălcarea dispoziţiilor legale. La acest moment pot să vă spun că acel înscris olograf şi acele tabele au fost depuse la dosarul cauzei de inculpatul Vlad Cosma", a afirmat Lucian Onea.

Potrivit şefului DNA Ploieşti, tot ceea ce s-a prezentat la TV este "o variantă denaturată, personală, făcută de inculpatul Cosma, care speră ca până pe la termenul din 19 februarie să influenţeze cumva organele judiciare".

"Înainte să intru aici, am auzit un zvon că o să vin şi o să îmi anunţ demisia. Eu vreau să trag o altă concluzie. Indiferent de metodele folosite, de intimidări, de şantaj, nu o să cedăm presiunilor nici eu nici colegii mei, chiar dacă aceste presiuni sunt din ce în ce mai agresive şi vor să ne compromită sau să ne demobilizeze. Noi la DNA Ploieşti lucrăm în echipă, vom lucra în continuare în acelaşi mod şi vom fi din ce în ce mai mobilizaţi. (...) Este posibil să fie vocea mea pe înregistrări. Sunt înregistrări prezentate în mod trunchiat, nu ştiu să vă spun la acest moment, o să se facă verificări şi o să vedem dacă sunt probleme sau nu sunt. Noi am solicitat astăzi la Inspecţia Judiciară să se facă verificări pentru că reputaţia noastră profesională este pusă în joc. O să se constate dacă acele probe sunt acolo şi în ce modalitate problele au fost administrate. Nu există nicio problemă de legalitate, asta pot să vă confirm", a menţionat Lucian Onea.

Reamintim că posturile Antena 3 şi RTV au prezentat o serie de înregistrări audio ce redau presupuse discuţii purtate de procurorul-şef al Serviciului Teritorial Ploieşti, Onea Lucian, cu inculpatul Vlad Cosma, despre modul în care au ajuns mai mulţi procurori să fie promovaţi şi cum au falsificat probe în cazul mai multor oameni politici.

În replică, DNA a acuzat că deputatul PSD a prezentat denaturat situaţia folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal. Mai mult, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul lui Vlad Cosma le-au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui şi tatălui său, Mircea Cosma. Detalii aici.