Dan Mihalache: "Nu trebuie să ne autoflagelăm! Riscăm să părem mai proşti decât suntem"

Dan Mihalache
Dan Mihalache (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Consilierul prezidenţial Dan Mihalache a declarat luni, la o dezbatere despre România în contextul euroatlantic regional, că nu trebuie ''să ne autoflagelăm şi să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă şi lipsită de imaginaţie'' este politica externă a ţării noastre, căci riscăm să părem "mai proşti decât suntem."

Şeful cancelariei prezidenţiale a făcut un bilanţ al ultimului an în materie de politică externă, susţinând că nu se poate afirma că în ultimul an România nu a făcut mutările cele mai bune şi cele mai inspirate şi nu a câştigat, inclusiv în rândul partenerilor transatlantici şi europeni, imaginea unei ţări pe care se poate conta.

"Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm şi să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă şi lipsită de imaginaţie e politică externă a României pentru că există şi asemenea tentaţii ale unor actori politici, ale unor analişti politici sau ale unor comentatori. Până la urmă, riscăm să părem noi înşine, iertaţi-mi cuvântul neacademic, mai proşti decât suntem", a susţinut Dan Mihalache, în cadrul dezbaterii "România - pivotul euroatlantic al regiunii", organizate de Fundaţia Universitară a Mării Negre..

Mihalache a explicat că România a reuşit să menţină atenţia pe flancul estic al NATO, să dezvolte o relaţie "funcţională şi de solidaritate" cu Ucraina, să reconstruiască o relaţie funcţională cu Polonia, să facă un summit NATO al şefilor de stat şi de guvern din Europa Centrală şi de Est la Bucureşti şi să menţină atenţia partenerilor asupra Mării Negre.

Declaraţiile luiDan Mihalache au fost făcute după ce consilierul premierului Dacian Cioloş pe politică externă, Cătălin Ungur, prezent la dezbatere, a afirmat că România este mult prea puţin prezentă în dezbaterile publice europene, transatlantice sau la Washington. Ungur a mai subliniat că în cadrul NATO România trebuie să fie mai hotărâtă.

"Mi se pare că România este mult prea puţin prezentată în dezbaterile publice europene, transatlantice, la Washington vizavi de ceea ce ne îngrijorează. Unu - este să spui cu voce tare care sunt îngrijorările tale şi doi - trebuie să oferi şi un mod de acţiune. Cred că este important nu numai să spunem ce ne doare, avem o analiză foarte pertinentă vizavi de valoarea strategică a Mării Negre, este corectă şi partenerii noştri o recunosc, avem o analiză vizavi de resursele de securitate, dar ne trebuie şi fapte. Pentru prima dată avem un angajament pentru apărare de 2% din PIB", a arătat Ungur.

Reamintim că preşedintele Iohannis a fost puternic criticat în ultima perioadă pentru poziţiile sale lipsite de relevanţă în materie de politică externă şi nu numai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne