Dan Şova, acuzat de trafic de influenţă într-un nou dosar DNA

Senatorul Dan Şova a fost adus la DNA cu mandat. Fostul ministru este acuzat că a pretins şi primit circa 100.000 pentru a facilita unei case de avocatura un contract cu CET Govora.
Dan Şova
Dan Şova (Epoch Times România)

UPDATE: Procurorii DNA anunţă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Dan Şova într-un nou dosar, pentru trafic de influenţă. Conform DNA , senatorul a primit circa 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul intervenţiei pe lângă directorul centralei CET Govora SA, astfel încât acesta să încheie un contract de asistenţă juridică cu o societate de avocatură.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus joi punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a directorului general CET Govora, Mihai Bălan, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale).

Din ordonanţele de punere în mişcare a acţiunii penale şi de reţinere întocmite de procurori a rezultat că în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Şova Dan-Coman a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, Bălan Mihai, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Concret, Şova Dan-Coman i-a spus persoanei denunţătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună.

În schimbul acestui serviciu, Şova a pretins de la persoana denunţătoare suma de 5000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă, arată DNA.

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan în calitate de director general şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

Ulterior, timp de un an societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. În aceeaşi perioadă, Şova Dan-Coman a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora, se arată în comuniatul DNA.

În decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Bălan Mihai nu mai ocupa funcţia de director general al CET.

În luna martie 2013 inculpatul Bălan Mihai a revenit în funcţia de director general al CET Govora iar în cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan în calitate de director general şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

În perioada contractuală, Şova Dan-Coman a încasat comision însumând 40.000 euro. Cercetările efectuate în cauză au evidenţiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiţi de inculpatul Şova Dan-Coman au fost orientaţi în mod direct către stingerea unei datorii provenită din obligaţiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în Bucureşti.

***

UPDATE: Şova a părăsit sediul DNA după circa o oră de audieri, fără să facă declaraţii de presă.

***

Fostul ministru al marilor proiecte, Dan Şova, a fost adus, joi, cu mandat la DNA. Potrivit digi24.ro, senatorul a fost escortat şi a refuzat să răspundă la întrebările presei.

Senatorul este suspect într-un nou dosar de corupţie, au declarat pentru Mediafax surse judiciare. Conform surselor, s-a emis mandat pentru prezentarea imediată a lui Şova în faţa procurorilor DNA, pentru ca aceştia să-i aducă la cunoştinţă noile acuzaţii.

În cazul în care informaţiile se confirmă şi este vorba de acuzaţii noi, procurorii DNA nu îl vor putea reţine pe Şova fără aprobarea Senatului României, senatorul beneficiind de imunitate parlamentară.

Reamintim că Dan Şova este cercetat penal şi în dosarul Turceni-Rovinari, fiind acuzat de trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar sunt vizaţi şi Victor Ponta, Dan Laurenţiu Ciurel, Dumitru Cristea şi Octavian Laurenţiu Graure, toţi trei deţinând, la data faptelor, funcţii de conducere în cadrul complexelor Rovinari sau Turceni.

De asemenea, Şova Dan este pus sub învinuire şi într-un dosar vizându-l pe Viorel Hrebenciuc. Potrivit procurorilor, cei doi ar fi urmărit iniţierea unei legi privind amnistierea şi graţierea faptelor comise de anumite categorii de persoane, precum liderii de partid.

Practic, cei doi ar fi dorit abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, care prevede că "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani."

În schimbul ajutorului pe cre Şova urma să i-l dea cu iniţierea acestei legi, Viorel Hrebenciuc urma să tragă sfori pentru ca acesta să fie numit preşedinte al PSD, dacă Ponta ar fi câştigat alegerile prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne