Dăncilă, acuzată de înaltă trădare. Orban: Nu am putut sta pasiv să văd cum România e făcută praf de un clan de pigmei

Prim-ministrul Viorica Dăncilă este într-adevăr vizată de o plângere penală pentru "înaltă trădare" şi alte infracţiuni grave, a confirmat liderul PNL Ludovic Orban, autorul sesizării.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a confirmat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a depus o plângere penală pentru "înaltă trădare" pe numele premierului Viorica Dăncilă, aşa cum relatase deja presa citând surse judiciare.

"Ţin să spun din capul locului că această sesizare este depusă de mine, Ludovic Orban, în calitate de cetăţean al României şi am făcut acest demers pentru că l-am considerat o obligaţie morală. Niciodată n-am acceptat să fiu pasiv când am sesizat lucruri grave care afectează interesele României. Iar ceea ce se întâmplă de o bucată de vreme riscă să distrugă credibilitatea României pe plan extern, să dinamiteze punţi ce au fost construite în zeci de ani de România şi alte ţări şi riscă să pună în pericol interesele fundamentale ale României pentru interese de natură personală a lui Dragnea şi acoliţii lui", a declarat Orban.

Liderul PNL susţine că nu a putut sta pasiv în acest caz.

"Nu am putut să stau pasiv şi să mă fac că nu văd cum România e făcută praf de un clan de pigmei obişnuiţi să se joace cu lopăţica în nisip. Am depus această sesizare pentru că am considerat că este necesar să cerceteze aceste fapte. (...) Sunt susţinător al unor relaţii cât se poate de strânse cu Israel. Pe de altă parte sunt susţinător al poziţiei României de stat european care îşi respectă toate obligaţiile asumate", a precizat Orban.

Reamintim că şeful PNL o acuză pe premierul Dăncilă de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

În acelaşi timp, este vizat şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare de informaţii secrete.

Plângerea vine în contextul scandalului legat de începerea procedurii de mutare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

În context, merită menţionat că Hari Bucur Marcu, expert în securitate naţională, a opinat recent că preşedintele Iohannis ar putea să o suspende din funcţie pe Viorica Dăncilă dacă va fi demarată o anchetă penală pornind de la suspiciuni de înaltă trădare.

Astfel, potrivit expertului, când un membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării - cazul Vioricăi Dăncilă, care este vice-preşedintele CSAT - intră în legătură cu o putere străină, fără să aibă mandat să facă asta de la Preşedintele României, pe probleme de politică externă şi de apărare naţională, ignorând sau negând chiar statutul constituţional al preşedintelui, acel membru CSAT poate fi bănuit de tentativă de suprimare a unităţii statului, prin negarea rolului Preşedintelui României, adică prin subminare politică. Ori, exact acest lucru l-a făcut premierul Dăncilă mergând în Israel fără a avea mandat din partea lui Iohannis. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne