Dăncilă: De ce credeţi că dacă n-a reuşit Dragnea să-l suspende pe Iohannis, nu reuşeşte nimeni? Să gândim optimist

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

Premierul demis Viorica Dăncilă a reiterat luni, la Parlament, că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să fie suspendat pentru că "i-a sfidat pe români" şi a încălcat în repetate rânduri Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale. De ce nu va face însă acest demers? Iniţial a spus că nu poate face asta pentru că nu îi dă voie legea, apoi a invocat stabilitatea ţării şi interesul naţional.

Redăm mai jos discuţia şefei PSD cu reporterii:

Reporter: Aţi lansat ideea cu suspendarea preşedintelui. Aţi discutat cu cei din partid? Ar fi de acord?

Dăncilă: Nu. Eu am spus că preşedintele merită suspendat şi merită suspendat, că mă gândesc la suspendarea preşedintelui, dar din punct de vedere legislativ nu pot să fac acest lucru cu şase luni înainte de (alegeri).

Reporter: Puteţi, Constituţia nu vă interzice. Am verificat noi.

Dăncilă: Credeţi-mă că, dacă ar fi un om care ar merita suspendat, candidatul Iohannis ar merita acest lucru.

Reporter: Ar fi fost o strategie de campanie suspendarea preşedintelui?

Dăncilă: Nu o strategie de campanie, un act de normalitate. În momentul în care încalci Constituţia României, o ignori cu bună ştiinţă, cred că trebuie...

Reporter: A încercat şi domnul Dragnea să-l suspende pe Iohannis de foarte multe ori şi nu a reuşit.

Dăncilă: Dar de ce credeţi că ce nu reuşeşte cineva, nu reuşeşte nimeni? Haideţi să gândim optimist.

Reporter: Deci înseamnă că-l suspendaţi?

Dăncilă: Eu vă spun... of. Eu vă spun un lucru: domnul Iohannis merită suspendat, domnul Iohannis a încălcat Constituţia, legea fundamentală, a ignorat deciziile Curţii Constituţionale şi prin asta i-a sfidat pe români. Dacă unui român îi impun să respecte Constituţia, preşedintele României trebuie să fie un exemplu în respectarea legii fundamentale. Deci domnul Iohannis merita suspendat nu de azi, de ieri.

Pe de altă parte, acelaşi domn Iohannis, acelaşi domn candidat a aruncat România în haos. A fost cel care a dirijat demiterea Guvernului fără o altă alternativă. În această situaţie, domnul Iohannis pleacă din ţară, lasă ţara în instabilitate, încalcă Constituţia, deci toate acestea spun multe. Dacă suspendăm şi preşedinte, avem un Guvern interimar, opoziţia nu reuşeşte să creeze o majoritate pentru un nou Guvern. Pentru ţară acest lucru nu cred că ar fi bun, iar pentru mine primează interesul naţional dincolo de interesul personal.