Dăncilă: Guvernul are bani de pensii şi salarii. România, peste Germania şi Italia la absorbţia de fonduri europene

Premierul Dăncilă a dat asigurări, miercuri, că guvernul său (acelaşi Guvern în al cărui program apărea naţionalizarea pentru 6 luni a contribuţiilor la Pilonul II) are bani de pensii şi salarii. Dăncilă a negat şi că România ar sta rău la capitolul absorbţie de fonduri UE.
Viorica Dancila
Viorica Dancila (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

În mod sigur există bani de pensii şi salarii, a declarat, miercuri, premierul Dăncilă, în contextul în care marţi preşedintele Iohannis a declarat că Guvernul trebuie să răspundă dacă mai au bani pentru pensii şi salarii până la finalul anului.

"În mod sigur există bani pentru pensii şi salarii şi aş vrea să nu creăm îngrijorări. Sunt bani de salarii şi pensii. Domnul preşedinte poate să spună, e opinia dumnealui", a precizat Dăncilă, citată de Mediafax.

De asemenea, cum preşedintele a tras un semnal de alarmă cu privire la absorbţia fondurilor europene, arătând că, deşi suntem la jumătatea exerciţiului financiar, am atras sub 16% din banii care puteau fi folosiţi pentru dezvoltarea României, Dăncilă a încercat să acrediteze ideea că România stă foarte bine, fiind peste ţări puternice din Vest.

"În 2016 nu avea acreditate autorităţile de management. Am pornit de la 0 absorbţie şi avem 16% faţă de media europeană de 18%. Avem în spate ţări precum Germania sau Italia. Am făcut eforturi mari cu ministrul Fondurilor Europene şi cu ceilalţi miniştri. Domnul preşedinte s-a referit la 2014-2020", a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă nu ar trebui să discute cu şeful statului situaţia, Dăncilă a răspuns: "Nu îmi permit să chem eu preşedintele la o discuţie".

Reamintim că, marţi, preşedintele Iohannis a declarat că Guvernul trebuie să se ocupe mai intens, mai mult de fondurile europene, căci sunt bani care ar trebui să fie folosiţi pentru dezvoltarea României.

"Despre fondurile europene vreau să se înţeleagă că cele ce urmează reprezintă o atenţionare pentru Guvernul României. Noi dispunem, pentru perioada de finanţare 2014-2020, teoretic, de fonduri europene în valoare de 31,3 miliarde de euro. Din aceşti bani, până în momentul de faţă, am folosit 4,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 15,8%. Acum, este important de ştiut că perioadele de finanţare sunt construite pe câte şapte ani. Acum ne aflăm în perioada 2014-2020, deci am trecut de jumătate şi, din 31 miliarde până acum, nu am folosit nici măcar 5. Aceste date sunt oficiale, atât de pe site-ul Comisiei Europene, cât şi informaţii oficiale de la Guvernul României. Din dorinţa de a prezenta o informare exactă, am căutat cele mai noi date, atât de pe site-urile Guvernului, cât şi ale Comisiei Europene. Ultima informare sau ultima postare, cum se spune, care a fost găsită pe vreun site al Guvernului României este din 2 februarie a.c. Acum suntem aproape la jumătatea anului. Nu ştiu de ce Guvernul nu publică date la zi. Unii vor crede că poate se ascunde ceva, alţii vor crede că poate au avut o altă treabă decât să informeze", a declarat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a mai explicat că, pentru o corectă informare, a luat date de pe site-ul Comisiei Europene, care sunt evident la zi.

"Fondurile europene se compun din două categorii mari: fondurile de coeziune care sunt folosite pentru dezvoltare, fondurile care sunt folosite pentru a cofinanţa agricultura, fondurile destinate politicii agricole, şi încă câteva fonduri mai mici la care nu mă voi referi astăzi. Important de ştiut pentru coeziune, deci bani care pot fi folosiţi pentru dezvoltare, noi putem să folosim aproximativ 23 de miliarde de Euro din cele 31 (miliarde). Aproximativ 8 (miliarde) virgulă ceva sunt bani pentru politică agricolă şi încă sume mai mici sunt pentru alte fonduri. Un pic mai în detaliu despre coeziune, fondurile care pot fi folosite pentru dezvoltare. Ca să înţeleagă toată lumea, aceşti bani nu sunt bani pe care ne obligă cineva să-i folosim într-un anume fel, sunt bani care pot fi folosiţi de România pentru a dezvolta România, sunt bani care pot fi folosiţi, de exemplu, pentru construcţia de autostrăzi, pentru construcţia de spitale, pentru construcţia, sau reabilitarea, sau realizarea unor reţele de apă, şi multe alte lucruri. Depinde de noi, mai exact de cei care concep proiecte, cum folosim aceşti bani şi cum punem proiectele în operă. Din 23 de miliarde de euro cât putem să folosim pentru dezvoltarea României, pentru autostrăzi, spitale, reţele de apă şi multe altele, noi până acum am folosit 2,2 miliarde. Deci din 23 (miliarde) am folosit 2,2 miliarde, nici măcar o zecime şi suntem dincolo de jumătatea perioadei bugetate", a precizat şeful statului.