Dăncilă: Toţi care am candidat împotriva lui Iohannis am fost ameninţaţi cu procurorii şi cu dosare penale

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a susţinut vineri seară, într-o conferinţă de presă, că adversarii contracandidatului său în cursa pentru Cotroceni, Klaus Iohannis, sunt ameninţaţi cu dosare penale pentru a fi neutralizaţi. În faţa unor astfel de acuzaţii extrem de grave la adresa preşedintelui României, presa a încercat să afle pe ce anume se bazează şefa PSD, dacă are informaţii specifice, sau doar deduce din ce vede în spaţiul public în perioada de campanie electorală.

Reporter: Aţi spus în ultimele conferinţe de presă, inclusiv în seara aceasta, că electoratul USR sau cei din USR ar trebui să se uite înspre Cotroceni, înspre Klaus Iohannis. Şi aţi spus că preşedintele l-a atacat pe Dan Barna (prin ancheta RISE şi dosarul deschis ulterior in rem la DNA - n.r.) pentru că avea şanse să intre în turul doi iar mai apoi aţi vorbit de românii care se tem că dacă nu sunt de acord cu Klaus Iohannis li se vor flutura a doua zi cătuşele în faţa. Puteţi să detaliaţi?

Dăncilă: Uitaţi-vă la declaraţia lui Rareş Bogdan, purtătorul de cuvânt al lui Iohannis. Ieri a ieşit în spaţiul public şi a spus că Viorica Dăncilă va avea o dezbatere cu procurorii. De unde ştie portavocea lui Iohannis ce vor face procurorii? De unde ştie portavocea lui Iohannis ce se va întâmpla mâine? Şi de unde ştie că Viorica Dăncilă trebuie să aibă un dosar penal?

Coincidenţele sunt foarte mari. Şi am explicat înainte: Victor Ponta după ce a intrat în turul doi a avut dosar penal. Dan Barna care se vedea în turul doi, imediat A apărut (SIC!) date care au fost dublate pe urmă de un dosar penal. Acum eu, care am intrat în turul doi sunt ameninţată cu un dosar penal şi chemarea în faţa procurorilor. Acest lucru ar trebui să îi înspăimânte pe toţi românii. Nu este posibil într-un stat membru al UE contracandidatul preşedintelui în funcţie să fie ameninţat cu dosar penal.

Să nu mă înţelegeţi greşit. Nu am nimic de ascuns. Merg în faţa procurorilor să dau orice explicaţie este necesară. Dar modul acesta de acţiune este un mod specific dictaturii. Acum vedem un nou Ceauşescu. Cel care dacă vorbeşti despre anumite lucruri sau dacă nu eşti de acord cu ceea ce face, trebuie să mergi imediat în faţa procurorilor.

Unde aţi mai văzut această abordare? Este un lucru care ar trebui să îi înspăimânte pe fiecare. (SIC!)

Spunea astăzi Iohannis că primarii PSD vor dispărea. Este înfiorător să vii cu asemenea afirmaţie în faţa românilor. Cum să dispară primarii? Ei au fost aleşi prin vot direct de către oameni. Au generat un val de încredere în comunităţile de care au fost aleşi, acum ce facem? Îi exterminăm şi pe primari?

Mâine vor urma pensionarii, pentru că sunt prea mulţi, cum spunea domnul Cîţu. Poimâine vor fi profesorii, doctorii, vor rămâne singuri în această ţara? Aceasta este abordarea unui preşedinte? Aceasta este abordarea oamenilor din jurul preşedintelui? Eu credeam că în această perioadă între turul 1 şi turul 2 vom avea o dezbatere într-un mod democratic, într-un mod european, pe un model luat dintr-o ţară europeană sau din SUA, dar nu o dezbatere sau un atac pe cătuşe (SIC!).

Acest lucru nu se poate. Nu se poate. Este de neacceptat. Şi sper că candidatul Iohannis să iasă public şi să explice ce a vrut să spună omul său de încredere. Vorbeşte mereu de neimplicarea în justiţie. Păi dacă tu spui că ştii ce fac procurorii şi contracandidatul tău trebuie să vină la o dezbatere cu procurorii, acest lucru arată că te implici. Mai mult, eu cred într-o justiţie independentă. Cred în judecători, în procurori, cred într-o justiţie independentă. Dar ceea ce arată candidatul Iohannis este că nu îşi doreşte o justiţie independentă. Îşi doreşte o justiţie coordonată chiar de preşedintele României.

Reporter: Declaraţiile pe care le faceţi sunt bazate pe informaţii pe care le aveţi sau deduceţi din ce vedeţi în spaţiul public în această perioadă când e, culmea, şi campanie electorală?

Dăncilă: Nu. Văd declaraţiile. Uitaţi-vă la declaraţia lui Rareş Bogdan: "Viorica Dăncilă va avea o dezbatere cu procurorii". Uitaţi-vă la declaraţia făcută astăzi de Klaus Iohannis cu primarii.

Reporter: Sugeraţi în acelaşi timp, referitor la Dan Barna, pentru că am urmărit ce se întâmplă în spaţiul online, în spaţiul public, cum s-a interpretat, că există în spatele Rise Project Klaus Iohannis.

Dăncilă: Eu sugerez faptul că sunt prea multe coincidenţe. Că toţi care am candidat sau candidăm împotriva lui Klaus Iohannis suntem ameninţaţi cu procurorii şi cu dosare penale. Deci am şi dat exemplu: Victor Ponta, Barna, acum eu.

Reporter: Aveţi vreo dovadă? Că sunt acuzaţii destul de grave, să îl acuzaţi pe preşedintele României că vă face dosare penale.

Dăncilă: Ce dovadă vreţi mai elocventă decât declaraţia făcută de Rareş Bogdan, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis? L-aţi văzut pe Klaus Iohannis să iasă public şi să dezmintă afirmaţia lui Rareş Bogdan? Eu mă aşteptam să facă acest lucru. Eu, dacă ar greşi careva din staff-ul meu de campanie sau din conducerea partidului, aş ieşi public şi aş spune: nu am niciun amestec, mă delimitez de această afirmaţie. Dar Klaus Iohannis nu a făcut-o. Să nu spuneţi că nu ştie preşedintele de afirmaţia lui Rareş Bogdan, că acest lucru chiar nu îl ştie nimeni (SIC!).

Reporter: Dar Dan Barna.. nu apare numele său într-un dosar penal, nu este cercetat într-un dosar penal în urma informaţiilor apărute în Rise Project. Dacă îmi amintesc, prima reacţie pe care a avut-o Dan Barna a fost tocmai să acuze PSD-ul.

Dăncilă: Poate acum se lămureşte. Poate acum se lămureşte pentru că şi Viorica Dăncilă de la PSD are aceeaşi problemă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne