Danemarca interzice purtarea în public a vălului integral islamic

Parlamentarii danezi au adoptat o interdicţie asupra purtării în public a unor obiecte de îmbrăcăminte care ascund chipul, ce includ unele piese de îmbrăcăminte islamică. Totuşi, guvernul susţine că legea nu este îndreptată împotriva religiilor.
Femei musulmane care poartă niqab-ul (stanga) şi Burqa (centru si dreapta).
Femei musulmane care poartă niqab-ul (stanga) şi Burqa (centru si dreapta). (AFP PHOTO / AFP / Getty Images)

Parlamentul Danemarcei a aprobat joi o lege care interzice purtarea în public a unor piese de îmbrăcăminte care acoperă chipul, alăturându-se astfel mai multor ţări europene care deja au introdus astfel de restricţii.

Mulţi consideră că legea vizează îmbrăcămintea purtată de unele femei musulmane conservatoare, precum niqab sau burqa, şi este introdusă pe fondul temerilor legate de creşterea islamofobiei în Europa, potrivit Deutsche Welle.

Ce prevede noua lege? Adoptată cu 75 de voturi la 30, legea interzice purtarea vălului integral, precum niqab, cagulă, mască de schi care acoperă faţa, mască de faţă sau barbă falsă.

Legea nu include măşti de protecţie, haine de iarnă precum fulare sau costumaţii, căşti de motocicletă şi măşti folosite deseori în timpul carnavalurilor sau cu ocazia Halloween-ului.

La prima abatere, legea prevede aplicarea unei potenţiale amenzi de 1.000 de coroane (134 de euro), iar abaterile repetate pot atrage penalităţi mai mari, de până la 10.000 de coroane sau chiar până la 6 luni de închisoare.

Ministrul danez al Justiţiei, Soeren Pape Poulsen, a cerut ofiţerilor de poliţie să folosească “bunul simţ” când aplică legea, care va intra în vigoare începând cu 1 august.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat că interdicţia este o “încălcare discriminatorie a drepturilor femeilor”, precizând că “toate femeile ar trebui să fie libere să se îmbrace cum doresc şi să poarte o îmbrăcăminte care exprimă identitatea şi credinţa lor”.

Legea mai este cunoscută sub numele de “interdicţia burqa”, iar critici consideră o astfel de legislaţie ca fiind o manifestare a islamofobiei crescânde în multe ţări europene, pe fondul numărului mare de refugiaţi musulmani care au sosit şi continuă să sosească în Europa. Austria, Belgia şi Franţa au adoptat legi similare, în timp ce Germania şi alte câteva naţiuni interzic vălurile integrale în unele contexte publice. Un raport publicat în 2010 a estimat, totuşi, că doar aproximativ 200 de femei au folosit astfel de văluri în Danemarca.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe