Dansul stelar observat de telescopul Hubble la 6,5 ani-lumină

Luhman 16A (primară) şi Luhman 16B (secundară)
Luhman 16A (primară) şi Luhman 16B (secundară) (NASA / ESA / HUBBLE)

Astronomii au urmărit, cu ajutorul telescopului Hubble, sistemul Luhman 16AB, cel de-al treilea cel mai aproape de sistemul nostru, obţinând imaginile unui „dans” în care dansatorii sunt un cuplu de stele, Luhman 16A (primară) şi Luhman 16B (secundară).

Luhman 16, sau WISE 1049-5319, este un sistem binar format din două pitice cenuşii, situat în constelaţia australă Velele, la o distanţă de circa 6,5 ani-lumină de Soare. Este vorba despre două pitice cenuşii, cele mai apropiate de Sistemul Solar cunoscute până în prezent (2017), cât şi despre sistemul stelar cel mai apropiat identificat după descoperirea Stelei lui Barnard, în 1916. Este vorba şi despre „sistemul stelar” cel mai apropiat de Alpha Centauri, la 3,68 de ani-lumină de aceasta, cu circa 0,7 ani-lumină mai aproape de Alpha Centauri decât Sistemul nostru Solar.

Cele două pitici cenuşii care alcătuiesc sistemul, Luhman 16A (primară) şi Luhman 16B (secundară) orbitează reciproc la o distanţă de numai trei ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Soare. Vârsta estimată a acestui sistem este între 100 şi 3.000 de milioane de ani.

Prin observarea mişcării celor două stele, cercetătorii – conduşi de Luigi Bedin de la Observatorul Astronomic din Padova - nu au fost interesaţi doar de „dansul” piticelor cenuşii, ci erau în căutarea unei a treia „prezenţe invizibile”, deoarece prin intermediul observaţiilor anterioare efectuate cu marele telescop de la Observatorul European al European Southern Observatory (ESO) au detectat prezenţa unei exoplanete în Luhmann 16AB. Rezultatele studiului au fost publicate în arxiv (Cornell University Library).

Pentru a verifica aceste informaţii, echipa responsabilă de Hubble a dorit să analizeze în detaliu mişcarea piticelor cenuşii de-a lungul unei lungi perioade de timp. Cu toate acestea, datele colectate de telescopul Hubble au arătat că cele două pitice, în realitate, „dansează singure”.

Mai multe informaţii: Cornell University Library: Hubble Space Telescope astrometry of the closest brown dwarf binary system -- I. Overview and improved orbit, Astronomy & Astrophysics: Possible astrometric discovery of a substellar companion to the closest binary brown dwarf system WISE J104915.57–531906.1