Data alegerilor, subiect de discordie între PSD şi PNL. Dragnea îl pune pe Cioloş la mijloc

PSD şi PNL se contrează pe data alegerilor, dată pe care Guvernul urmează să o stabilească şi să o anunţe în curând.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Stabilirea datei alegerilor parlamentare stârneşte polemici între liderii marilor partide politice. În timp ce copreşedintele PNL Vasile Blaga susţine că cea mai potrivită dată pentru organizarea alegerilor parlamentare este 11 decembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, afirmă că organizarea alegerilor parlamentare mai aproape de sfârşitul anului creşte şansele ca, la scrutin să se prezinte mai puţini români, iar dacă Cioloş fixează această dată ar însemna că “face jocul PNL-ului”.

"Premierul a avut discuţii şi cu dl Dragnea şi cu noi vizavi de data alegerilor şi desigur există constrângerea constituţională faţă de stabilirea datei alegerilor. Ar fi fost foarte bine dacă le-am fi putut organiza în noiembrie, dar nu se pot organiza în noiembrie şi atunci în discuţii au fost 4 sau 11 decembrie (...) şi am spus foarte clar dl prim-ministru şi eu şi doamna Gorghiu că 4 decembrie este o dată foarte nepotrivită din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, Parlamentul trebuie să fie reprezentativ, ori gândiţi-vă va fi aproape o săptămână de zile libere — Sf Andrei liber, 1, 2 decembrie liber, iar luni este şi ajun de Sf Nicolae — şi oamenii îşi vor alege aşa cum îşi vor dori de cuviinţă şi atunci — cu toate că este târziu şi eu sunt de acord, dar aceasta este Constituţia—, cea mai potrivită dată ca să nu mergem foarte departe este 11 decembrie. Este singurul motiv pentru care noi nu suntem cu 4 decembrie. Adică să vină cât mai mulţi români la vot", a declarat joi Vasile Blaga, citat de Agerpres.

La rândul său, Dragnea a declarat că 11 decembrie este o dată la care sunt şanse mai mari să ningă, ceea ce ar duce la o prezenţă scăzută la vot, iar în cazul în care data alegerilor va fi fixată de guvern mai aproape de sfârşitul anului, ar însemna că premierul Cioloş “face jocul PNL-ului”.

“Interesul nostru este ca, la alegeri, să se prezinte cât mai mulţi români şi eu cred că, cu cât mai mult înaintăm cu data către sfârşitul anului, cu atât mai mult există şansa ca românii să vină mai puţini la vot. 11 decembrie e o dată în care vremea se poate schimba mult mai uşor, sunt şanse mai multe să ningă mai mult şi românii să nu poată veni la vot. Din punctul nostru de vedere, oricând hotărăsc să pună alegerile – 27 noiembrie, 4 decembrie, 11 decembrie - noi vom câştiga aceste alegeri. Am crezut şi încă mai cred că premierul Dacian Cioloş este interesat să existe condiţii bune pentru ca românii să se prezinte la vot. Nu cred în teoria cu minivacanţa, că le taie apetitul românilor să vină la vot. Cei care vor să meargă la munte, în acea minivacanţă, pot merge la munte şi pe 9, 10 şi 11 decembrie”, a declarat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Reamintim că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat miercuri că data alegerilor parlamentare va fi anunţată cât mai curând, existând discuţii cu premierul Dacian Cioloş şi liderii partidelor politice pe acest subiect. Datele luate în calcul sunt 27 noiembrie, 4 decembrie şi 11 decembrie.

"Premierul a discutat cu liderii partidelor politice despre data alegerilor. Nu este luată încă o decizie, încă se discută cu liderii partidelor politice. Data alegerilor va fi anunţată cât mai curând, dar nu a fost luată încă o decizie cu privire la această dată. (...) Prim-ministrul mi-a confirmat că există discuţii cu liderii partidelor", a declarat Iolu, după şedinţa de Guvern.

"Pentru unele dintre ele, cel puţin 27 noiembrie, există o problemă de neconstituţionalitate pe care o analizează Guvernul în stabilirea acestei date. Trebuie să se termine mandatele parlamentărilor actuale până când au loc aceste alegeri", a adăugat Iolu.