Datoria ascunsă a guvernelor locale chineze ar putea fi de 5,8 trilioane de dolari [S&P]

Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii
Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)

Împrumuturile ascunse contractate de guvernele locale chineze ar putea totaliza 40 trilioane de yuani (5,78 trilioane de dolari) şi echivalează cu o “datorie de tip iceberg cu riscuri de creditare uriaşe”, a susţinut S&P Global Ratings într-un raport publicat marţi.

Atunci când se include aşa-numita datorie “ascunsă” a guvernelor locale, raportul dintre datoria guvernamentală şi PIB ar fi putut ajunge la un nivel “alarmant” de 60% în 2017, potrivit S&P.

China a declarat că va lua măsuri pentru a calcula, evalua şi reduce datoria guvernelor locale. Astfel de credite extrabilanţiere sunt contractate în afara cotei anuale a datoriei aprobate de guvernul central.

La sfârşitul anului trecut, datoria guvernamentală restantă a Chinei înregistrată în bilanţuri s-a ridicat la 29,95 trilioane de yuani, dintre care, autorităţile locale au strâns 16,5 trilioane de yuani prin emiteri de obligaţiuni începând cu 2015.

S&P a declarat că aceste credite extrabilanţiere ale guvernelor locale ar putea ajunge la o valoare totală de 30 până la 40 trilioane de yuani.

Temerile legate de nivelul datoriei Chinei, în special creditele contractate de guvernele locale, se amplifică în condiţiile în care economia se răceşte pe fondul fricţiunilor comerciale cu SUA.

Beijingul a recurs din nou la cheltuieli de stimulare şi credite mai facile, anunţând în ultimele luni o serie de proiecte de infrastructură în valoare de miliarde de dolari şi reducând rezervele de bani pe care băncile comerciale trebuie să le deţină pentru situaţii de urgenţă.

China a promis că va menţine nivelul datoriei sub control şi va continua campania îndelungată de reducere a riscurilor financiare, chiar dacă adoptă măsuri de stimulare a creşterii economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie