Datoria naţională a Statelor Unite a depăşit un trilion USD în ultimele 12 luni

Sigiliul de pe clădirea Trezoreriei Statelor Unite, Washington.
Sigiliul de pe clădirea Trezoreriei Statelor Unite, Washington. (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)

Guvernul federal al Statelor Unite a ajuns oficial la un deficit de 589 miliarde USD numai în primele 11 luni a anului fiscal 2014, potrivit Trezoreriei Statelor Unite, arată un articol zerohedge.

Dar numărul prezentat oficial este numai pentru ochii publicului şi este calculat prin scamatorii contabile care micşorează datoria reală acumulată. Pentru a afla deficitul bugetar real, se poate accesa website-ul Trezoreriei Statelor Unite şi calcula datoria ţării, cent cu cent.

Pe 30 septembrie 2013, datoria naţională a Statelor Unite era de 16.738.183.526.697 USD. Azi, ea este 17.742.108.970.073 USD. Asta înseamnă că datoria naţională a Statelor Unite a crescut de fapt cu peste trilion de dolari în mai puţin de 12 luni.

Recent, experţii Deutsche Bank au publicat un studiu controversat privind datoria guvernamentală. Aceştia au decis să investigheze dacă actuala piaţă de obligaţiuni este sau nu într-o bulă (economică). Ceea ce au descoperit, diferit de deceniile trecute, este că în ultimii 20 de ani nu a mai existat o diferenţă atât de mare între ciclurile de expansiune şi recesiune.

”De mult viziunea noastră a fost că în ultimele câteva decenii economia globală a trecut dintr-o bulă în alta cu cu excese care n-au fost dezvăluite complet niciodată. Răspunsurile, date de politicile agresive, au încurajat excesele adaugându-le într-o nouă bulă (mai mare).

Acest proces a făcut ca sistemul financiar modern pe care îl ştim noi să rămână o îngrijorare. În mod clar au existat întotdeauna bule care s-au format de-a lungul istoriei dar nu a existat niciodată o perioadă, precum ultimii 20 de ani, când spargerea unei bule a condus în mod consistent direct la formarea următoarei bule”, au explicat experţii Deutsche Bank.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie