David Cameron susţine că nu ar suferi de pe urma unei ieşiri a Marii Britanii din UE

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (Chris Harris - WPA Pool / Getty Images)

Premierul britanic David Cameron a declarat marţi că nu ar suferi dacă Marea Britanie ar părăsi UE, însă a precizat că preferă ca ţara sa să rămână într-o Uniune Europeană reformată în urma unei înţelegeri cu Bruxellesul, relatează Reuters.

David Cameron, care a promis să renegocieze apartenenţa Marii Britanii la UE înainte de a oferi electoratului posibilitatea de a alege între rămânerea sau ieşirea din blocul comunitar în cadrul unui referendum până în 2017, se află sub presiunea Partidului pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP) şi a unora dintre propriii parlamentari pentru a-şi consolida retorica privind Europa.

Întrebat în legătură cu o afirmaţie de la începutul acestei luni potrivit căreia ar fi fost întristat să vadă că Scotia părăseşte Regatul Unit, Cameron a afirmat: 'Am sentimente de o mie de ori mai puternice faţă de Regatul nostru Unit decât faţă de Uniunea Europeană'.

Întrebat la Radio BBC dacă ar suferi din cauza unei ieşiri a Marii Britanii din UE, el a adăugat: 'Regatul Unit era o chestiune de durere. Aceasta este o chestiune de pragmatism: Ce este mai bine pentru Regatul Unit? Cum obţinem ce este mai bun pentru Marea Britanie? Acestea sunt lucrurile faţă de care am sentimente puternice'.

Relaţia Marii Britanii cu blocul comunitar nu funcţionează corespunzător, a spus el, adăugând că nu ar susţine rămânerea în UE dacă nu ar fi în interesul naţional. Totuşi, cea mai bună opţiune pentru Marea Britanie este să-şi reformeze relaţiile cu UE şi să rămână stat membru, a adăugat el.