De-ale plagiatului. Raluca Turcan: Ponta, Andronescu, Pop şi Costoiu ar trebui să dispară de pe scena politică

Fostul premier Victor Ponta a plagiat – acum şi instituţiile statului au avut puterea să recunoască acest fapt, a fost reacţia vicepreşedintelui PNL Raluca Turcan, după verdictul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor.
Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan
Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan (Epoch Times România)

Verdictul dat privind plagiatul lui Victor Ponta nu este despre Ponta, ci despre onoarea învăţământului superior din România, a fost mesajul transmis joi, în cadrul unui comunicat de presă, de vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

"De 4 ani o serie de miniştri din Guvernul PSD au încercat să-l scape de acest scandal prin desfiinţări de comisii, schimbări de regulamente şi Ordonanţe de Urgenţă. Astăzi s-a făcut dreptate pentru toţi universitarii cu titluri de doctor muncite în mod cinstit, nu plagiate sau cumpărate de pe piaţa neagră. Această decizie demonstrează că învăţământul superior din România are puterea să se reclădească.

Toţi demnitarii care au la activ lucrări nemuncite şi furate de la alţii, titluri nemeritate ar trebui să facă un pas în spate. Ar trebui să facă un gest de onoare pentru a permite celor care şi-au construit cariera cu muncă şi onestitate să poată păşi în spaţiul public şi să dea măsura profesionalismului, nu a şmecheriei şi suficienţei", a declarat Raluca Turcan.

În opinia vicepreşedintelui PNL, toţi cei care au ţinut cu dinţii pentru albirea doctoratului lui Ponta, şi al altora, ar trebui să dispară din viaţa publică.

"Ruşine lor şi celor care s-au conformat, de frică sau de lehamite, ordinelor privind ascunderea malpraxisului academic!", a concluzionat Raluca Turcan.

CNADTCU a ajuns joi la concluzia că Victor Ponta şi-a plagiat teza de doctorat, fostul premier având la dispoziţie 10 zile să conteste decizia. După ce se va tranşa, în mod definitiv, problema, CNADTCU va putea solicita ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, acest lucru fiind obligatoriu.

Reamintim că în 2012, revista ştiinţifică Nature relata că Victor Ponta, la vremea respectivă premier al României, şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Universitatea Bucureşti, unde Ponta a obţinut titlul de doctor, a confirmat plagiatul, la fel şi CNATDCU.

Pentru a împiedica acest verdict, ministrul interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, a dizolvat Consiliul în timpul şedinţei în care se pronunţa. Un alt verdict, dar de neplagiat, puternic contestat, a fost dat de către o comisie, înfiinţată la cererea Ministerului Educaţiei, din care a făcut parte şi Gabriel Boroi.

Ulterior, miniştrii Educaţiei din guvernul Ponta au refuzat să îi suspende lui Ponta titlul de doctor, iar după căderea acestui Executiv s-a constatat lipsa unui cadru legal clar şi coerent. Ponta a încercat să renunţe el însuşi, în urma scandalurilor din presă, la titlul de doctor, însă legea nu i-a permis. Opinia publică a fost la vremea respectivă indignată că premierul vrea să renunţe pur şi simplu la titlu fără să suporte consecinţe penale, pentru fals intelectual şi pecuniare, căci în baza acestui titlu Ponta a obţinut nişte remuneraţii care, altminteri, nu i s-ar fi cuvenit.

În prezent, un verdict oficial de plagiat l-ar deposeda pe Victor Ponta nu doar de titlu, dar i-ar putea aduce şi acuzaţia de fals intelectual precum şi obligaţia de a returna sume de bani importante pe care acesta le-a câştigat ca avocat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne