De ce au pierdut tehnocraţii: Am fost naivi şi n-am ştiut să fim nesimţiţi

Tehnocraţii sunt cei care au venit la Guvern cu experienţă academică obţinută la facultăţi adevărate, au muncit pe rupte pentru a reuşi şi au preferat să stea la Guvern să-şi facă treaba, în loc să meargă pe la televiziuni. Iar asta i-a costat, susţine Valeriu Nicolae.
Valeriu Nicolae
Valeriu Nicolae (dilemaveche.ro/Marian Iliescu)

Tehnocraţii au pierdut pentru că nu au fost nesimţiţi, pentru că nu au înţeles că au un adversar (clica partidelor vechi care luptă pentru supravieţuire), pentru că au fost suficient de “naivi, proşti şi fricoşi” încât să accepte aceiaşi oameni din sistem, opinează, într-o amplă postare pe blog, fostul secretar de stat Valeriu Nicolae.

“Am crezut în mod naiv că atâta timp cât tratezi oamenii cu care lucrezi cu încredere şi respect, încet, încet vom reuşi să creăm o masă critică care să se poată reforma”, scrie Nicolae.

Cât despre nesimţire, ar fi fost aproape imposibil să fii nesimţit, crede fostul secretar de stat, în condiţiile în care ai un şef “care ar putea fi ilustrarea practică a definiţiei bunului simt şi a modestiei”.

“Dacian a spus repetat în şedinţele de la cancelarie că noi suntem acolo ca să încercăm să facem cât mai mult bine pentru cetăţeni şi nu pentru a câştiga popularitate.”, declară Nicolae.

Mai mult, membrii fostului Guvern au greşit pentru că nu au făcut clară delimitarea dintre tehnocrat şi funcţionarul politic lăsat în urmă de partidul-mumă.

“Tehnocraţii sunt cei care au venit în guvern cu experienţă academică obţinută la facultăţi adevărate şi nu la fabricile de diplome a la Oprea. Sunt cei care au câştigat experienţă profesională muncind pentru instituţii respectabile, unde trebuie să demonstrezi că eşti capabil, nu că ai spatele potrivit”, consideră Valeriu Nicoale în timp ce zdrobitoarea majoritate a foştilor secretari de stat, secretari generali, secretari generali adjuncţi, directori de servicii sunt oglinda perfectă a politicienilor care i-au promovat: incompetenţi, corupţi şi mitocani.

“Am fost proşti pentru că am crezut că majoritatea celor care privesc la haznalele mediatice vor putea să înţeleagă manipularea oribilă la care sunt supuşi şi vor căuta răspunsurile direct de la noi – tehnocraţii.

Odată ce am înţeles cum funcţionează lucrurile ne-a fost frică să facem schimbările necesare pentru că exista riscul să blocăm complet sistemul. În plus, era deja prea târziu când ne-am dat seama că, în fapt, noi eram priviţi ca inamici de către o administraţie în general incompetentă şi incapabilă să funcţioneze într-un sistem meritocratic.(…)

Aşa că am stat frumuşel la locurile noastre şi am încercat să ne facem treaba cât mai bine. Nu am dezvăluit pentru ştirile senzaţionale stilul câteodată mafiot de funcţionare al parlamentarilor, nesimţirea cvasi-generală a liderilor politici şi interferenţele lor în ministere şi nu am vorbit cum ar fi trebuit despre mârlanii din rândurile noastre. Nu am fost la televiziuni, pentru că am crezut că era mult mai important să ne facem treaba şi nu să dăm bine la emisiunile papagalilor de la televizor. Am ignorat opiniile ridicole ale unor securişti sau penali dovediţi cu zero experienţă în domeniile în care lucrăm noi pentru că am crezut în mod stupid că nu sunt relevante, deşi aceştia controlează televiziuni cu audienţă de sute de ori mai mare decât audienţa noastră pe facebook”, mai scrie Nicolae în ampla postare ce poate fi citită aici.

Cât despre schimbarea de care este nevoie pentru viitor, în opinia fostul secretar de stat, răspunsul ar putea fi “dacă am reuşi să ne adunăm un grup relativ mare de donatori pentru a sprijini şi responsabiliza iniţiative menite să contrabalanseze ghiţi, hrebenciucii, varanii şi politica penală.”

“Încă nu am răspunsul cum s-ar putea face asta cel mai bine dar încă mă chinui să îl găsesc”, concluzionează Valeriu Nicolae.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne