De ce nu-i pasă lui Putin de penalizarea de 50 de miliarde de dolari stabilită de Haga

Fostul patron al Iukos, Mihail Hodorkovski, zâmbind de după panoul de sticlă caracteristic apariţiilor sale în tribunalele controlate de Putin. - ARHIVĂ
Fostul patron al Iukos, Mihail Hodorkovski, zâmbind de după panoul de sticlă caracteristic apariţiilor sale în tribunalele controlate de Putin. - ARHIVĂ (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Penalizarea Curţii de Arbitraj de la Haga reprezintă un punct de referinţă nu doar datorită proporţiilor sale, care constituie o valoare de 20 de ori mai mare decât cea a recordului anterior în materie de penalizări acordate în cazurile de arbitraj. Totodată, tribunalul a hotărât definitiv că investigaţiile Rusiei, începute cu aproape un deceniu în urmă, asupra companiei Yukos şi a principalului său acţionar independent, Mihail Hodorkovski, au fost motivate politic.

Chiar dacă Rusia nu poate face apel împotriva penalizării, Moscova a anunţat că va aborda toate căile legale în încercarea de a o „anula”.

În aceste condiţii, chiar dacă hotărârea Curţii rămâne valabilă, acţionarii vor avea de urmat o cale întortocheată în încercarea de a impune aplicarea ei. Dacă Moscova refuză să plătească, acţionarii vor trebui să urmărească activele comerciale suverane ruseşti în cele 150 de ţări semnatare ale aşa numitei Convenţii de la New York din 1958, care reglementează implementarea deciziilor de arbitraj.

Dar probabil asta explică de ce Putin nu s-a arătat prea deranjat de această decizie: Moscova are alte planuri de viitor, concluzionează Financial Times.

O persoană apropiată lui Putin a explicat că verdictul Yukos este nesemnificativ în contextul geopolitic mai larg al tensiunilor generate de conflictul din Ucraina.

„În Europa se apropie un război”, a declarat sursa. „Chiar credeţi că acesta (verdictul Yukos - n.r.) contează?”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe