De ce unele persoane îmbătrânesc mai repede

Îmbătrânirea nu depinde în totalitate de genetică.
Îmbătrânirea nu depinde în totalitate de genetică. (www.pexels.com)

Îmbătrânirea nu depinde în totalitate de factori genetici, ne dezvăluie un nou studiu apărut. Se întâmplă ca după reîntâlnirea după mulţi ani cu colegii de şcoală, să observăm că pentru unii, anii nu au trecut şi că procesul de îmbătrânire a fost încetinit.

Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină a Duke (SUA), confirmă faptul că unele persoane îmbătrânesc mai lent iar altele mai repede, în funcţie de o serie de factori. Pentru a descoperi care sunt factorii vinovaţi de accelerarea îmbătrânirii şi pentru a putea preveni unele boli asociate cu îmbătrânirea, cercetătorii au analizat variaţia a 18 biomarkeri concreţi la aproximativ 1.000 de subiecţi născuţi în acelaşi oraş între 1972-1973 cât şi dintr-un studiu efectuat în Noua Zeelandă.

”Cele mai multe studii se concentrează pe persoanele în vârstă, dar ne-am gândit că dacă vrem să prevenim bolile asociate cu îmbătrânirea, ar trebui ca studiul să înceapă cu procesul de îmbătrânire la tineri şi adulţi” , explică Daniel Belsky autorul studiului.

Analizând factorii biologici cum ar fi: colesterolul, tensiunea arterială, indicele de masă corporală, sistemul metabolic şi imunitar.... la vârstele de 26, 32, şi 39 de ani, cercetătorii au corelat „vârsta reală” şi viteza individuală de îmbătrânire a voluntarilor. Rezultatele au arătat că majoritatea îmbătrânesc cu un an biologic pentru fiecare an cronologic, dar pentru unele persoane se adaugă 3 ani biologici de fiecare dată când împlinesc un an mai mult, cu alte cuvinte, aceştia din urmă îmbătrânesc de 3 ori mai rapid decât ceilalţi.

Această caracteristică a fost asociată cu o stare fizică mai gravă, cu un IQ mai mic şi cu un risc mai mare de a dezvolta un tip de demenţă, în funcţie de testele fizice, cognitive şi de echilibru făcute anterior. Cei mai norocoşi au prezentat o îmbătrânire negativă: după 12 lini de la primele teste ale studiului, unii dintre ei nu au prezentat modificări biologice în organism.

”Acesta este doar începutul. Următorul pas va fi să aflăm cum ne pot ajuta aceste informaţii pentru a identifica de exemplu cauzele îmbătrânirii accelerate, şi pentru a găsi modalităţile de încetinire a acesteia. Aceste informaţii pot ajuta de asemenea în evaluarea terapiilor menite să încetinească procesul de îmbătrânire”, explică Belsky.

Această lucrare a fost publicată în jurnalul Proceedings of the Naţional Academy of Sciences ( PNAS).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură