De la Armata din Iudeea la Forţele de Apărare Israeliene: s-a descoperit un turn de observaţie din epoca biblică

Soldaţii israelieni au descoperit, în timpul unor săpături arheologice într-o bază de paraşutişti din sudul ţării, un turn de observaţie din epoca biblică.
Turn
Turn (Autoritatea pentru Antichităţi Israel)

Turnul de observaţie descoperit, care se estimează că măsoară aproximativ 5 metri înălţime şi 3 metri şi jumătate lărgime, datează din epoca biblică a regelui Iezechia (Ezechia în unele traduceri; n. 715 - d. 687 î.Hr). Turnul era un punct de observaţie spre Muntele Hebron (care este o parte a Munţilor Iudeei) şi în jurul Aşkelon sau Ashkelon (face parte din Districtul de Sud al Israelului, fiind aşezat pe coasta mării între Ashdod şi Gaza).

Potrivit celor care conduc săpăturile arheologice din partea Autorităţii pentru Antichităţi Israel (IAA) turnul ar fi servit mai ales în ciocnirile cu inamicul filistean, unul dintre oraşe fiind Ashkelon. „În zilele Primului Templu, Regatul lui Iuda a construit o varietate de turnuri şi cetăţi ca puncte de comunicare, avertizare şi semnalizare pentru a transmite mesaje. Acest turn este unul dintre punctele de observaţie care leagă marile oraşe din zonă”, relatează situl web Aurora.

Arheologii explică faptul că „în timpurile antice, pentru a transmite mesaje se utilizau faruri de fum care erau activate în timpul zilei şi faruri de foc activate pe timp de noapte. Este probabil ca turnul descoperit să fie unul dintre acestea”.

Activitatea turnului a fost întreruptă cu puţin timp înainte de expediţia lui Sanherib, împăratul Asiriei (a domnit între 704 î.H - 681 î.H.701). Săpăturile arheologice au arătat că intrarea în turn a fost blocată.

Prin intermediul mărturiilor biblice şi descoperirilor arheologice din zonă, se ştie că atacul lui Sanherib practic a distrus Iudeea, inclusiv 46 de oraşe şi 2.000 de comune şi sate. Acum, 2.700 de ani mai târziu, soldaţi ai Forţelor de Apărare Israeliene au descoperit un turn de observaţie aparţinând soldaţilor din Iudeea.

Soldaţii israelieni au participat la săpăturile arheologice în colaborare cu Autoritatea pentru Antichităţi Israel (IAA), într-o bază militară de paraşutişti din sudul ţării, ca parte a unui proiect intitulat „Forţele de Apărare ale Naturii - Comandanţi Responsabili de Mediul Înconjurător“.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură