De la "bieţi oameni", la protestatari "neinformaţi". Iordache, în linie cu Ciorbea

Nu de mult, Avocatul Poporului îi "compătimea" pe cei care protestau după ce a atacat la CCR legea ce i-a oprit pe condamnaţi penal să devină miniştri. Mai nou, ministrul Justiţiei îi cataloghează pe cei revoltaţi de ordonanţa graţierilor drept neinformaţi.
Florin Iordache(PSD),
Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

În timp ce mii de oameni protestau în Bucureşti, pe un frig crâncen, faţă de intenţia PSD de a-şi scoate mai repede corupţii de după gratii, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, susţinea, la Antena 3, că cei ieşiţi în stradă nu sunt informaţi corect, motiv pentru care un secretar de stat va merge şi va discuta cu ei.

"Eu am trimis în seara asta un secretar de stat, am vorbit cu secretarul general al Guvernului şi va merge un secretar de stat să stea de vorbă cu oamenii, pentru că mi se pare că oamenii aceştia nu sunt informaţi corect. Din punctul nostru de vedere, este o prerogativă legală a Guvernului să putem face chestiunea aceasta. Dintr-o slabă informare, cred eu, oamenii au ieşit şi se manifestă", a declarat Iordache, citat de hotnews, la Antena 3.

Întrebat despre reacţiile negative la proiect, Iordache a susţinut că ar putea fi vorba şi de "dezinformare" în ceea ce priveşte conţinutul proiectului privind graţierea.

În favoarea proiectului ce i-a revoltat pe români, ministrul Justiţiei a explicat că graţierea a mai fost aplicată în anii 1998 şi în 2001, iar România are în prezent 19.000 de locuri de detenţie, însă cu 28.000 de deţinuţi.

Întrebat dacă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi unul dintre beneficiarii proiectului privind graţierea, acest proiect referindu-se şi la cei condamnaţi cu suspendare - cazul lui Dragnea - Iordache a replicat: "În niciun caz. La dumnealui este suspendată executarea. Legile şi ordonanţele nu se fac pentru persoane. Noi discutăm de fapte. Dacă vă uitaţi foarte clar la faptele care sunt trecute, nu beneficiază".

Reamintim că miercuri seara, mii de oameni s-au revărsat în stradă în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării, revoltaţi de proiectul de ordonanţă privind graţierea, pregătit de Ministerul Justiţiei - proiect care, potrivit Curs de Guvernare, ar fi fost redactat în Cancelaria lui Dragnea.

Respectivul proiect prevede că deţinuţii care au împlinit 60 de ani - cum ar fi Dan Voiculescu - cei cu copii mici în întreţinere, precum şi cei cu boli incurabile, precum Nicuşor Constantinescu, pot beneficia de graţieri de 1/2 din pedepse.

În mod cu totul halucinant, spre deosebire de graţierile integrale, graţierile parţiale (adică exact cele de care ar beneficia corupţii) nu sunt condiţionate de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă. Astfel, corupţii bătrâni şi/sau bolnăviori, sau părinţi de copii mici, pot ieşi de după gratii liniştiţi, fără să se streseze că vor trebui să achite prejudiciul, rămânând ca statul să-şi bată capul cum să recupereze de la ei banii furaţi.

Ce este cel puţin la fel de revoltător este că, pentru a-i putea elibera mai devreme pe corupţi, PSD şi ALDE vor trebui să le dea drumul de după gratii tuturor celor ce au împlinit 60 de ani, bolnavi incurabil sau cu copii mici, fie ei violatori, ucigaşi tâlhari sau doar "simpli" politicieni.