De la deţinuţii scriitori, la deţinuţii artişti. Tudorel Toader vrea deblocarea cadrului legal

În penitenciare sunt deţinuţi care au abilităţi artistice dar nu şi le pot valorifica. Mai mult, aceştia nu au nici cum să vândă produsele pe care le creează, a declarat Toader, opinând că se impune deblocarea cadrului legal.
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei),
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Cadrul legal ar trebui deblocat pentru ca deţinuţii să-şi poată valorifica abilităţile artistice, a declarat marţi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precizând că într-o vizită la penitenciarul Jilava a întâlnit oameni cu "simţ artistic deosebit", relatează Hotnews.

"Sunt între ei (deţinuţi, n.r.) care au abilităţi artistice. Am fost la Penitenciarul Jilava şi am văzut oameni cu simţ artistic deosebit care creează, dar nu îl pot valorifica", a declarat ministrul Justiţiei, citat de News.ro, la finalul întâlnirii cu sindicatele lucrătorilor din penitenciare.

Ministrul a mai deplâns faptul că deţinuţii nu au posibilitatea de a vinde produsele pe care ei le creează, pe când în Georgia de exemplu, deţinuţii îşi pot vinde produsele prin intermediul unui magazin.

"Ideea nu este numai a banilor, ci componenta aceasta de reintegrare socială. Ar trebui să deblocăm cadrul legal pentru a fi valorificat acest potenţial", a declarat Toader.

Ministrul Justiţiei a mai opinat că o problemă importantă o reprezintă şi faptul că nu sunt suficiente resurse pentru a duce deţinuţii în locurile unde ar urma să facă lucrări exterioare pentru care penitenciarele primesc solicitări.

"Se pune problema faptului că multe penitenciare primesc solicitări de a efectua lucrări exterioare cu contract, dar sunt dificultăţi în conducerea deţinuţilor până acolo, mijloace de transport şi funcţionari cu statut special care să îi supravegheze. Dânşii au posibilitatea de a realiza un câştig, în timp ce beneficiarul lucrării îşi poate realiza lucrarea. Am convenit cu privire la valorificarea a ceea ce ei creează, la extinderea posibilităţii de a presta servicii în afara mediului penitenciar", a adăugat ministrul Justiţiei.

Reamintim că ministrul Justiţiei s-a întâlnit joi cu liderii sindicatelor din ANP pentru a discuta despre adoptarea unui pachet de măsuri în vederea rezolvării „problemelor sistemice din penitenciare.”