De la Golan la Protestatar #rezist. "Mentalitatea asta de a fura prin orice mijloace continuă!'

A fost odată ca-n poveşti, a fost în România, o gaşcă mare de "golani", ce-au alungat sclavia. Acum, o altă "gaşcă", de protestatari #rezist, încearcă să alunge corupţia. Care e legătura dintre evenimente?
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Protestele #rezist au împlinit vineri 53 de zile, exact vârsta pe care o avea Golaniada când a murit, atunci când statul condus de Ion Iliescu şi-a prăvălit tăvălugul peste greviştii foamei din Piaţa Universităţii. Mai rămăseseră o mână de oameni la corturi în dimineaţa în care forţele de ordine au năvălit peste ei... O mână de oameni, mai puţini chiar decât sunt acum în Victoriei.

Nu reprezentau niciun pericol ca să se justifice sălbatica reprimare a lor. Erau însă un spin în ochii Puterii. Le aminteau lui Iliescu şi camarila că au ajuns la putere prin crimă şi furt. Furtul Revoluţiei plătite cu sângele românilor.

La aproape 27 de ani de atunci, alţi români stau acum în Piaţă. Cea de lângă Guvern. Nu-i mai cheamă Golani ci Protestatari #Rezist. Stau în faţa Palatului Victoria pentru a le spune celor la Putere că sunt cu ochii pe ei. Că nu mai permit furtul. Că nu vor să fie o ţară de hoţi. Pe scurt, şi ei, tot un "spin", nu degeaba i-ar alunga Rădulescu de la PSD cu tunul de apă.

Unii dintre cei ce protestează astăzi sunt "golanii" care în urmă cu 27 de ani luau parte la Protestele din Piaţa Universităţii. Au revenit în Stradă căci "ceea ce se întâmplă din decembrie încoace e o revenire la aceleaşi vremuri". Cei aflaţi la putere, urmaşi ai emanaţilor din '90, "născuţi politic" din crimă şi furt, vor să continue să fure. Nestingheriţi. Dând legi precum OUG 6 şi 9 şi mutilând Codurile Penale. Aşadar, vechii Golani ies să continue lupta pierdută cândva. Şi de data asta speră ca finalul să fie scris de oameni, nu de Sistem.

De la Golaniadă la Protestele #rezist
De la Golaniadă la Protestele #rezist (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Despre firul roşu care leagă Golaniada din '90 cu fenomenul #rezist, am vorbit în Piaţa Victoriei cu unii dintre foştii ''golani''. Vă invităm să le aflaţi părerea.

Despre firul roşu care leagă evenimentele

"Ceea ce se întâmplă din decembrie încoace e o revenire la aceleaşi vremuri. Metodele sunt puţin diferite dar esenţa rămâne aceeaşi", spune unul dintre protestatarii #rezist intervievaţi de Epoch Times, participant şi la Golaniadă.

Ce leagă cele două evenimente? "Şi atunci şi acum am dorit o despărţire clară de comunism şi reorientarea României către valorile democraţiei autentice, modernismului, competitivităţii, transparenţei, iar ceea ce s-a întâmplat atunci a adus un stop acestui progres", spune protestatarul.

De la Golan la Protestatar #Rezist
De la Golan la Protestatar #Rezist (Mihuţ Savu/Epoch Times)

"Majoritatea (motivelor care m-au scos în stradă n.r) acum erau şi atunci... de atunci, încă de pe 22 decembrie chiar, la apariţia lui Iliescu la balcon a început să se strige fără comunişti. Apoi a urmat ceea ce ştim, o luptă nejustificată în care au murit oameni nevinovaţi... şi asta totul pentru a fura... pentru a fura inclusiv prin crime... pentru că nu poţi să spui că te-ai emanat dintr-o luptă cu nimeni.

Iar mentalitatea asta de a fura prin orice mijloace continuă, şi dacă ne uităm şi studiem din urmă evoluţia partidelor ăstora ajungem la concluzia că sunt aceeaşi plămadă", spune un alt fost ''golan'', acum protestar # rezist.

De la Golaniadă la Protestele #rezist
De la Golaniadă la Protestele #rezist (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Pentru un alt protestatar participant atât la Golaniadă cât şi la protestele rezist, o altă similitudine între evenimente este că şi atunci, la fel ca şi acum, activiatea civică, vocea Străzii era ignorată. Până când n-a mai fost... Acum, din fericire, nimeni nu mai iese la protestări cu ranga, cum s-a întâmplat în '90. Cei ce vor să continue să fure luptă însă prin ale mijloace: au dat OUG 13 peste capul zecilor de mii de oameni care ieşiseră în stradă pentru a le cere politicienilor să nu care cumva să o adopte iar acum, în Parlament se discută legea graţierii.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Neaplicarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara naşte punctul 8 al Proclamaţiei România 2017 +

"Din păcate ce se întâmplă în ultimii 27 de ani este, de fapt, urmare directă a neadoptării punctului 8 de la Timişoara, fundamental pentru orientarea României către modernism, către viitor. Trebuia făcută o ruptură clară faţă de comunism, căci, să nu uităm, spiritul Revoluţiei a fost anticomunist.", spune unul dintre foştii ''golani''.

"Foştii comunişti, o parte din ei s-au dus, acum au rămas urmaşii lor, care au aceeaşi mentalitate, ei continuă bineînţeles în stilul în care i-au învăţat predecesorii. Deci, sunt în stare de orice furt şi banditism atât timp cât justiţia nu-şi face datoria... şi câtă mai e, ei vor s-o omoare. Mi-e teamă să nu se întâmple ceva să ne trezim mâine în dictatură mai ales că românii sunt din ce în ce mai liniştiţi şi mulţumiţi de victorii mici", spune un alt protestatar.

Speranţa

Dacă acum 27 de ani, Golaniada se încheia cu speranţe frânte, cu o ţară aruncată în beznă, cu tineri care au luat calea străinătăţii pentru a se elibera de comunism, acum există speranţă. Speranţa că protestele # rezist i-au trezit pe români şi ţara va avea un viitor. Ce ar trebui făcut pentru ca viitorul să nu moară din nou?

"În primul rând ar trebui ca Justiţia să devină justiţie să judece dosarele, să judece dosarul Revoluţiei, în primul rând să pornească cu asta, pentru că atunci când buba asta enormă, minciuna pe care o duc de 27 de ani atunci sigur vom privi cu alţi ochi şi politica şi multe s-ar elucida. Şi după aceea să se modifice radical legislaţia, eventual un Parlament de tranziţie care să modifice legislaţia să nu mai permită în niciun caz celor cu probleme penale să intre în funcţii publice, în politică şi aşa mai departe", spune unul dintre foştii golani.

"Sper din tot sufletul că se va forma o masă critică de cetăţeni care cred cu adevărat în valorile, în orientarea pro europeană şi pro atlantică a României, o masă critică ce va duce, să sperăm că cel mai târziu la următoarele alegeri, la alegerea unui Parlament progresist şi la orientarea fără echivoc către UE şi NATO", spune un altul, fost ''golan'' care locuişte acum în Canada şi ştie ce înseamnă să trăieşti într-o ţară care nu a fost schingiuită de comunism.