De la greaua moştenire, la corvete. Cioloş îi dă replica lui Dragnea

După ce a invocat greaua moştenire lăsată de tehnocraţi, pseudo-găuri la buget care ar împiedica PSD-ul să dea românilor ce a promis în campanie, Dragnea lansează noi acuzaţii. Premierul Cioloş îi dă replica, reamintindu-i unde este cu adevărat interesul naţional.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Nici nu s-a stins bine scandalul găurii de 10 miliarde la buget - gaură care s-a dovedit a fi inexistentă - că tehnocraţii sunt târâţi de Liviu Dragnea într-un nou scandal, liderul PSD acuzând că hotărârea de guvern prin care Guvernul Cioloş a stabilit procedura de achiziţie a corvetelor pentru Armata Română este "ilegală" şi trebuie reluată.

În replică la afirmaţiile şefului PSD, Cioloş susţine, într-o declaraţie de presă citată de Hotnews, că Hotărârea de Guvern care stabilea procedura specifică pentru contractul de achiziţie a corvetelor militare "nu a fost şi nici nu a intenţionat să fie o decizie de achiziţie publică" iar actualul Guvern şi Parlament pot oricând întrerupe negocierile pentru achiziţia unor nave militare marine din motive de oportunitate pe care doar ei le pot susţine şi argumenta."

Însă, atrage atenţia Cioloş, "prin anularea acestei proceduri de achiziţie, Guvernul actual trebuie să-şi asume şi că renunţă la construcţia unor nave militare în şantierele navale din România, din Galaţi şi Constanţa, unde lucrează peste 25.000 de români şi care asigura în acelaşi timp un nivel de investiţii de peste 1,6 miliarde Euro."

Cioloş mai reaminteşte şi de faptul că actualul ministrul al Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a fost secretar de stat responsabil cu înzestrarea Armatei în perioada desfăşurării acestor negocieri şi poate oferi mai multe detalii privind această procedură de achiziţie publică.

Reamintim că, la finalul lunii noiembrie 2016, guvernul Cioloş a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care a stabilit procedura în baza căreia Ministerul Apărării să încheie un contract cu şantierul naval olandez Damen de la Galaţi pentru construirea a patru corvete multifuncţionale de ultimă generaţie, prima dintre ele urmând a fi livrată în primii 2,5 ani de la semnarea acordului. Costul întregului program a fost estimat la circa 1.6 miliarde de euro (inclusiv TVA).

Guvernul a decis prin HG procedura pentru achiziţia corvetelor, însă aşteaptă aprobarea Parlamentului pentru demararea oricărui contract. Corvetele Damen au fost alese în temeiul unui studiu în care au fost luate în considerare mai multe variante şi a decis iniţierea unei proceduri de achiziţie diferită de o licitaţie publică, în conformitate cu legislaţia la nivel european care permite statelor să realizeze astfel de achiziţii pe domeniul militar.

Merită precizat în context că la scurtă vreme după ce Dragnea a lansat acuzaţiile la adresa fostul guvern, liberalul Flori Cîţu a atras atenţia că acuzaţiile acestuia sunt o fumigenă menită să distragă atenţia opiniei publice de la "jaful" pus la cale de PSD prin înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi că negocierea contractului pentru corvete a început înaintea guvernării Cioloş, în perioada când Ponta, la vremea respectivă lider al PSD, era premier. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne