De la salariile cresc, la "salariile nu scad". Tudose "convins" că privaţii îşi vor motiva oamenii

La criza de forţă de muncă din România, privaţii nu doar că nu vor scădea salariile odată cu trecerea CAS şi CASS la angajaţi, ba chiar se vor folosi de acest mecanism pentru a-şi motiva şi mai bine oamenii, susţine premierul Mihai Tudose.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

De unde până nu demult liderii PSD promiteau măriri spectaculoase de salarii, acum, de când cu protestele stârnite de transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, premierul Tudose dă asigurări că salariile nu vor scădea, ci „rămân cel puţin la fel sau vor creşte.”

„Nu scad salariile sub nicio formă. Este un mecanism prin care salariile rămân cel puţin la fel, ele vor creşte. A fost discuţia dacă această măsură aplicată la sistemul de stat este clar că generează creşteri, pentru că statul va transfera salariul brut de azi pe suma care permitea înainte cheltuielile cu angajatul şi dacă privatul va face acelaşi lucru. Am avut discuţii cu patronatele, iar rezultatul discuţiilor a fost că este o oportunitate pe care o oferă statul ca în aceeaşi anvelopă de cheltuieli să plătească mai bine oamenii”, a declarat Tudose, citat de Mediafax, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Deva, întrebat fiind de presă ce crede că se va întâmpla cu salariile după ce contribuţiile vor fi trecute de la angajator la angajat.

Premierul Tudose a mai ţinut să adauge că, în acest moment, este o competiţie „acerbă” în România pe piaţa forţei de muncă, iar pentru angajatori a devenit o prioritate să-şi păstreze salariaţii, aşadar e greu de crezut că vor fi angajatori care vor scădea salariile.

„Acele vaiete cum că vor fi privaţi care vor scădea lefurile cu ocazia acestei legi... Sunt la privat, puteau să o facă şi astăzi. Cred că vor folosi acest mecanism pentru a-şi motiva mai bine oamenii. Nu scade salariul net. Va trebui cu toţii să mai aşteptăm câteva luni şi veţi vedea că nu scad salariile”, a afirmat Mihai Tudose.

Cât despre impozitul pentru salarii sub 2.000 de lei, care ar fi trebuit să fie zero începând din 2018, premierul Tudose a susţinut că acest lucru se va întâmpla din 2019, odată cu impozitul global.