De unde vor veni voturile pentru Iohannis în turul 2

Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Victor Ponta şi Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Cu un handicap de 10% faţă de Victor Ponta în primul tur şi în condiţiile în care aproape toţi ceilalţi foşti candidaţi se aliniază cu candidatul PSD, neamţul ar părea deja bătut. Tocmai mezalianţele lui Ponta ar putea, însă, paradoxal, să-l salveze pe Iohannis. La fel este cazul pentru mobilizarea românilor indignaţi de organizarea execrabilă a turului 1.

Istoria pare să se repete. PSD se grăbeşte să-şi asigure victoria şi să o proclame înainte ca ea să fie consfinţită prin vot. Premierul Ponta se foloseşte de bipolaritatea să cronică pentru a încerca să atragă atât electoratul lui Kelemen Hunor, cât şi pe cel al lui Vadim Tudor. Prin protocolul de susţinere semnat de UNPR cu PRM, Ponta a încercat să obţină şi electoratul naţionalist, prin interpuşi, fără a-i supăra pe unguri prin asocierea directă a Tribunului cu PSD. Totodată, a contat pe dorinţa liderilor UDMR de a rămâne la putere cu orice preţ.

Liderii UDMR, oricât de mult le-ar plăcea lor să fie la putere, au înţeles că propriul electorat nu poate fi tranzacţionat şi îndemnat să voteze cu Ponta în orice condiţii. Scoaterea din cordonul sanitar a lui Vadim – expresia lui Kelemen Hunor – este o linie roşie pe care maghiarii n-o pot accepta. Ca atare, s-a ales formula tipică pentru UDMR – nu ies din guvernarea Ponta pentru a nu pierde puterea şi îşi lasă alegătorii să voteze conform conştiinţei proprii.

Liderii maghiari au înţeles că electoratul maghiar, oripilat de scoaterea lui Vadim de la naftalină, va reacţiona şi nu va asculta de ei, aşa cum n-a ascultat nici de îndemnul de a vota pentru demiterea preşedintelui Băsescu la referendum. Conducerea UDMR îşi face, deci, calculul oportunist că va vedea cine iese – maghiarii să voteze cum vor – iar, apoi, se va orienta în funcţie de noul preşedinte, ca să rămână la guvernare.

Ponta a crezut că, dacă adună toate electoratele celorlalţi candidaţi, ar câştiga automat. Le-a curtat până şi pe Elena Udrea şi Monica Macovei, care, însă, deja şi-au exprimat susţinerea condiţionată de respectarea unor principii importante pentru Iohannis. Or, merg astfel de manevre în cazul alegătorilor lui Tăriceanu – să le spui că acesta va fi premier, dar celelalte mezalianţe nu fac decât să revolte atât electoratul maghiar, cât şi pe cel naţionalist. Cred că şi acesta se întreabă, pe bună dreptate, cum Tribunul Vadim face alianţă cu Victor Ponta, care coabitează la guvernare fără probleme cu marele duşman UDMR, care a formulat în plină campanie prezidenţială un proiect radical de autonomie a Ţinutului Secuiesc şi dacă n-a fost trădat de asocierea cu candidatul "Mândru că este român".

Cât despre Dan Diaconescu, acesta a primit de la Ghiţă o emisiune, în loc de OTV, câteva posturi de secretar de stat pentru oamenii săi şi promisiuni că îşi va putea redeschide televiziunea de apartament, dar partidul său a fost destructurat de PSD, către care s-au îndreptat masiv migratorii oportunişti. S-ar putea ca şi electoratul Partidului Poporului să se considere trădat de schimbarea de macaz cu ”ciocoiul” Ponta.

Un alt element care ar putea să încline balanţa în turul doi este ieşirea electoratului care n-a votat în turul întâi, fie pentru că ştia cine va intra în finală şi i s-a părut inutil să se prezinte, fie că încă nu era decis, fie că n-a fost lăsat să voteze.

Dispreţul cu care guvernul Ponta, MAE şi BEC au încălcat dreptul de vot al românilor din Diaspora ar putea genera o mobilizare puternică şi decisivă în turul doi. Oamenii au înţeles că demisia ministrului Titus Corlăţean n-a fost decât praf în ochi, pentru a masca faptul că guvernul refuză cu obstinaţie să crească numărul secţiilor de votare, deşi poate s-o facă, pentru a împiedica deliberat un vot masiv anti-Ponta în străinătate.

Mai mult decât atât, guvernul, MAE şi BEC au afirmat că programul de votare nu putea fi prelungit, deşi exercitarea unui drept fundamental apărat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului cântărea mai greu decât respectarea procedurii. În loc să elimine cauza principală a problemelor din primul tur, insuficienţa secţiilor de votare, MAE a suplimentat doar componenţa birourilor secţiilor de votare din străinătate cu 800 de angajaţi ai ministerului. În plus, înainte de a demisiona, Corlăţean a refuzat oferta unor autorităţi municipale din Italia dispuse să pună la dispoziţie spaţii pentru înfiinţarea de noi secţii de votare şi carabinieri care să asigure securitatea. Prin urmare, este clar că împiedicarea Diasporei să voteze a fost un plan gândit mai demult de PSD, iar tot haosul din primul tur a fost deliberat, pentru că guvernul nu a încercat să găsească soluţii. Aceste măsuri ar putea, însă, să se întoarcă tocmai împotriva celui care speră să beneficieze de ele – Victor Ponta. Indignarea diasporei şi repercusiunile ei în ţară ar putea fi decisive în rezultatul final.

În ciuda diferenţei mari din primul tur, în cel de-al doilea, lupta se anunţă strânsă, pentru că votanţii tranzacţionaţi cu funcţii pentru DD, Vadim, sau Meleşcanu, s-ar putea să nu aprecieze tratarea lor ca marfă de troc.

Lui Iohannis i s-a reproşat că este arogant pentru că nu vrea să negocieze susţinerea, posturi şi viitoare coaliţii în eventualitatea în care este ales, dar poziţia lui a fost una corectă. Nu poţi să-i tratezi pe alegători ca pe o marfă, care se negociază pe interese politice.

Pe de altă parte, s-ar putea să mai iasă la vot o altă categorie – oamenii indignaţi de această campanie electorală mizerabilă, cu atacuri abjecte ale ortodoxului şi românului Ponta, de la cel al Gabrielei Firea că neamţul nu are copii, şi deci nu ar fi bun de preşedinte, până la gestul odios de a arunca găini moarte în curtea PNL, o ameninţare cu moartea şi un simbol nazist sinistru.

Lui Iohannis i s-a reproşat că este arogant pentru că nu vrea să negocieze susţinerea, posturi şi viitoare coaliţii în eventualitatea în care este ales, dar poziţia lui a fost una corectă. Nu poţi să-i tratezi pe alegători ca pe o marfă, care se negociază pe interese politice.

Trebuie subliniat faptul că PSD şi Ponta au întrecut orice limită a bunului simţ făcând una dintre cele mai murdare campanii din toate timpurile. În cadrul acesteia, totul a fost prezentat pe dos.

Klaus Iohannis este acuzat că se teme de o dezbatere faţă în faţă cu Ponta, dar acesta din urmă a fugit de fapt de el, până în ultima săptămână. Premierul a refuzat românilor dezbaterea finală între doi candidaţi, normală în orice democraţie, recurgând la diferite tertipuri. Mai întâi, în primul tur, şi-a condiţionat prezenţa la dezbaterea IPP de prezenţa tuturor celor 14 candidaţi, ştiind că nu se va putea. Apoi, a refuzat şi a luat în răspăr toate invitaţiile lui Iohannis de a se confrunta pe teren neutru, în cadrul unei universităţi, de exemplu. În schimb, curajosul bărbat de stat Victor Ponta i-a propus lui Iohannis să vină cu el în patru emisiuni la televiziunile prietene – Realitatea, B1, RTV şi, la sfârşit, evident, Antena 3. I-a stabilit şi ce teme vor fi discutate şi unde, finalul apoteotic fiind gândit la televiziunea puşcăriaşului Voiculescu.

Mai mult decât atât, ”imparţialul” moderator Mihai Gâdea s-a oferit să modereze chiar şi la universitate dezbaterea Ponta-Iohannis. Asemenea condiţii obraznice nu puteau fi acceptate de niciun contracandidat normal la cap, pentru că rezultatul ar fi fost dinainte ştiut. Televiziunile ”imparţiale” spun că Iohannis fuge, în realitate, însă, este exact invers. El a venit şi nepregătit la Realitatea pentru a-l înfrunta pe Ponta, pregătit cu multe foi şi cifre, pentru a trece drept serios.

La fel a fost şi cu alte minciuni de campanie. Una dintre cele mai ordinare a fost aceea că Iohannis vinde Ardealul ungurilor. Greşit! Ponta este premierul "mândru că este român" care coabitează fericit cu un partid care propune un proiect radical de autonomie a Ţinutului Secuiesc şi nu ia nicio atitudine faţă de acesta.

În episodul ”Diaspora umilită la vot”, Corlăţean nu-şi recunoaşte incompetenţa şi responsabilitatea pentru organizarea dezastruoasă, ci dă vina pe Iohannis şi Băsescu, susţinând: ”nu pot accepta ca MAE să încalce legea pe considerente electorale ale domnilor Băsescu şi Iohannis”. Un fel de hoţul strigă hoţii. O manipulare ordinară, ca atâtea altele, din această campanie, pentru a pasa vina proprie lui Ponta/PSD/Corlăţean asupra lui Iohannis.

Mai putem aminti trimiterea de mesaje - sperietoare şi mincinoase pensionarilor – printr-o instituţie de stat, Poşta Română – cum că, dacă l-ar alege pe Iohannis, acesta le-ar tăia pensiile, o altă minciună de campanie a candidatului care spune că ar fi singurul ce a mărit pensiile, când, de fapt, le-a indexat, obligat de lege.

În final, mai trebuie spus că şi ortodocşii practicanţi ar avea motive să fie indignaţi de modul în care baroni PSD au şantajat preoţi ca să le indice oamenilor cum să voteze, sau de faptul că PSD distribuie icoane cu imaginea părintelui Arsenie Boca, pe partea din faţă, iar, pe verso, cu sigla PSD şi îndemnul "Victor Ponta - Preşedinte", alături de specificaţia "Sfinţit". O blasfemie şi ticăloşie rară.

După cum a arătat foarte bine această campanie: PSD şi Ponta nu au nimic sfânt. Preşedintele care îi uneşte (pe corupţi) şi care zice că va fi preşedintele tuturor românilor este cel care atacă etnia şi religia contracandidatului său şi etalează un naţionalism primitiv şi demagogic.

Din toate aceste motive, Ponta este candidatul care ar putea uni într-adevăr mulţi români împotriva sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii