Decizie politică în an electoral. Armata RM va fi transformată de PD în una profesionistă

În locul recruţilor vor fi angajaţi în bază de contract militari profesionişti echipaţi cu utilaje moderne, afirmă Plahotniuc. Astfel de reforme nu se fac prin declaraţii şi fără o bază normativă, notează experţi în securitate.
Militari ai Armatei Naţionale a R. Moldova
Militari ai Armatei Naţionale a R. Moldova (army.md)

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, în cadrul unui briefing de presă, decizia politică a formaţiunii de guvernământ privind eliminarea serviciului militar obligatoriu şi transformarea armatei Republicii Moldova în una profesionistă.

”Acest lucru se va realiza etapizat. Aproximativ în doi ani numărul tinerilor care vor fi recrutaţi în armată va scădea, până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu”, a declarat preşedintele PDM, precizând că Ministerul Apărării va începe acest proces în curând, iar primele reduceri din înrolări vor avea loc în toamna anului 2018.

Decizia ar fi fost adoptată în urma semnalelor parvenite ce vizau lipsa condiţiilor necesare pentru pregătirea militară, pentru un trai decent, dar şi a faptului că unii tineri ar plăti sume enorme de bani pentru a se eschiva de la îndeplinirea serviciului militar obligatoriu.

În concluzie, Vlad Plahotniuc a menţionat că în locul recruţilor urmează să fie angajaţi în bază de contract militari profesionişti echipaţi cu utilaje moderne europene. În paralel, guvernul va rezolva toate problemele legate de logistică şi salarizare, astfel fiind creată o armată modernă mult mai bine dotată tehnic şi financiar cu soldaţi profesionişti.

În context, expertul în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul” Rosian Vasiloi atenţionează că asemenea reforme nu se fac doar prin declaraţii. Mai mult, un astfel de exerciţiu ar trebui anunţat de Guvern şi nu de către un lider politic. ”Care este baza normativă şi care sunt estimările financiare?”