Deciziile CCR, obligatorii pentru toată lumea? Nu şi pentru Tudorel Toader. Judecătorul Danileţ acuză o neregulă gravă

Judecătorul Cristi Danileţ atrage atenţia că unul dintre secretarii de stat din Ministerul Justiţiei este judecător, lucru interzis atât de lege cât şi printr-o decizie recentă a CCR. Această încălcare are loc în condiţiile în care lui Iohannis i s-a transmis pe toate canalele, când a fost vorba de revocarea şefei DNA, că deciziile CCR trebuie respectate de toată lumea.
Judecătorul Cristi Danileţ
Judecătorul Cristi Danileţ (Epoch Times)

Legea le interzice magistraţilor să desfăşoare acţiuni politice iar o decizie recentă a CCR interzice magistraţilor să fie miniştri sau secretari de stat, atrage atenţia, pe Facebook, judecătorul Cristi Danileţ, în contextul în care în spaţiul public a apărut informaţia că pe ordinea de zi a Guvernului ar putea intra, marţi, OUG-ul pentru amnistie şi graţiere, motiv pentru care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader ar intenţiona să-şi delege atribuţiile secretarului de stat Mariana Moţ, persoană care a semnat şi adresa către Parlament prin care s-a propus noua definiţie a abuzului în serviciu. Ori, Sofia Mariana Moţ este judecător la Curtea de Apel Craiova, detaşată la Ministerul Justiţiei.

"Înţeleg că ministrul justiţiei vrea să plece zilele acestea şi va delega atribuţiile unui secretar de stat. La MJ este un secretar de stat care este judecător.

Ţin să spun cât se poate de clar: legea interzice magistraţilor să desfăşoare acţiuni politice şi o decizie recentă a CCR interzice magistraţilor să fie miniştri sau secretari de stat. Eu cred că este cazul ca la Ministerul Justiţiei să se respecte aceste norme obligatorii", scrie pe Facebook Danileţ.

Reamintim că în vara lui 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader anunţa că detaşarea tuturor judecătorilor de la Ministerul Justiţiei încetează începând cu data de 15 iulie. În pofida acestui anunţ, Mariana Moţ, numită secretar de stat în luna ianuarie de fostul ministru Florin Iordache, a rămas în funcţia de secretar de stat.

Potrivit HotNews, Moţ este cunoscută drept o apropiată a baronului de Olt, Paul Stănescu, şi unul dintre magistraţii despre care presa a scris este "moaşa" lui Judecător, unul dintre cei opt copii ai interlopului Bercea Mondial. Tot Moţ este şi persoana care a semnat adresa către Parlament prin care s-a propus o nouă definiţie a abuzului în serviciu, definiţie preluată şi adoptată de majoritatea PSD- ALDE. Noua definiţie este practic cu o dezincriminare a abuzului, fapta fiind infracţiune doar dacă funcţionarul public obţine ”pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit”. Or, în dosarul angajărilor fictive, Dragnea este acuzat de instigare la abuz în cazul angajării a două membre de partid la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. Cu alte cuvinte, redefinirea abuzului îi vine mănuşă liderului PSD.

Întrebaţi în octombrie 2017 de HotNews de ce judecătoarea Moţ şi-a păstrat funcţia în ciuda afirmaţiilor ministrului, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au transmis că "încetarea detaşării judecătorilor din cadrul Ministerului reprezintă o chestiune de oportunitate, ce ţine exclusiv de aprecierea conducerii ministerului".