Declaraţiile lui Radu Preda privind Legea antilegionară provoacă o revoltă internă la IICCMER

Radu Preda
Radu Preda (Epoch Times România)

"Legea antilegionară este de fapt o lege pro-comunistă", era concluzia pe care o exprima, nu de mult, preşedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) Radu Preda. Declaraţiile sale pe acest subiect controversat i-a determinat pe patru dintre membri Consiliului ştiinţific al institutului să se autosuspende din acest for şi să ceară schimbarea sa din funcţie.

Este vorba despre Zoe Petre, Dennis Deletant, Cristian Pârvulescu şi William Totok. Cei patru au decis să sancţioneze în acest fel afirmaţiile făcute de Radu Preda.

"Dezaprobăm declaraţiile preşedintelui IICCMER, dl. Radu Preda, care, între altele, susţine teza că aşa numita lege 'anti-legionară' este o lege 'pro-comunistă'. În consecinţă, ne autosuspendăm din Consiliul ştiinţific al IICCMER până în momentul desemnării unui nou preşedinte executiv al acestui institut de către Guvernul României", reiese dintr-un comunicat de presă remis luni de cei patru, potrivit Agerpres.

De asemenea, şi Adrian Cioroianu s-ar fi autosuspendat din calitate de membru al Consiliului Ştiinţific al IICCMER, potrivit unor surse apropiate institutului citate de stiripesurse.ro.

Poziţia lui Radu Preda cu privire la aşa-zisa lege antilegionară a fost extrem de tranşantă.

"Sunt greşeli impardonabile în aşa-zisa lege antilegionară. Cea mai izbitoare este lipsa condamnării comunismului. Se instituie o interpretare şi se omite ideologia care a produs cele mai multe crime. Mai mult, legea instituie delictul de opinie şi îl încadrează la fapte penale, ceea ce este extrem de grav", a declarat Radu Preda în cadrul unei dezbateri găzduite de Muzeul Ţăranului Român.

Directorul IICCMER a anunţat că va adresa în numele institutului o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în legătură cu greşelile din legea antilegionară.

"În primul rând rolul Parlamentului nu este de a scrie şi de a interpreta istoria, ci eventual de-a o face. Ar putea să facă unirea cu R. Moldova, dar nu vor. Această lege ne complică viaţa pentru că este o lege pro-comunistă care condamnă extremismul de dreapta, dar nu şi extrema stângă. Legionarismul este condamnat, dar comunismul este scăpat", a opiniat Radu Preda.

Pentru a afla mai multe despre opiniile lui Radu Preda referitoare la legea antilegionară vă recomandăm să citiţi Radu Preda, preşedinte executiv IICCMER: "Legea antilegionară este de fapt o lege pro-comunistă"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne