Dedolarizarea continuă: China încearcă să pună capăt erei petrodolarului

China pregăteşte lansarea tranzacţiilor pentru contracte futures pe petrol în yuani, cu opţiunea convertibilităţii în aur. Măsura face parte din planul pe termen lung al regimului chinez de a reduce dominaţia dolarului pe pieţele internaţionale de mărfuri.
.
. (Getty Images)

China, cel mai mare importator de petrol, se pregăteşte să lanseze contractele futures pe petrol denominate în yuani, cu opţiunea convertibilităţii în aur, creând astfel cel mai important etalon (benchmark) pentru petrolul din Asia, şi contribuind astfel la reducerea vulnerabilităţii ţărilor exportatoare faţă de Statele Unite prin tranzacţionarea în yuani, potrivit Nikkei Asian Review.

"Existenţa contractelor futures denominate în yuani pentru petrol şi aur înseamnă că investitorii au opţiunea de a fi plătiţi în aur", a declarat Alasdair Macleod, economist-şef la Goldmoney.

Contractele futures pe petrol vor fi primele contracte de mărfuri din China deschise companiilor şi investitorilor instituţionali străini. De asemenea, noul instrument financiar va permite exportatorilor de petrol să ocolească sancţiunile impuse de Statele Unite, situaţie extrem de convenabilă pentru ţări precum Rusia sau Iran.

În plus, pentru stimularea adoptării contractelor futures pe petrol denominate în yuani, China a anunţat că yuanul va beneficia de convertibilitatea totală în aur la bursele din Shanghai şi Hong Kong.

Luna trecută, bursa Shanghai Futures Exchange şi filiala sa Shanghai Internaţional Energy Exchange, INE, au finalizat cu succes patru teste în mediul de producţie pentru contractele futures pe petrol, iar bursele se pregătesc acum pentru listarea contractelor futures pe petrol, cu scopul de fi lansate la sfârşitul acestui an.

Contractul futures denominat în yuani, la care se lucrează de ani de zile, se pare că ar putea fi lansat anul acesta, după mai multe întârzieri.

Unii investitori străini au fost îngrijoraţi de faptul că acest contract va fi tarifat în yuani. Dar, potrivit analiştilor, susţinerea contractelor futures denominate în yuani, cu opţiunea convertibilităţii în aur, ar fi atrăgătoare pentru exportatorii de petrol, în special pentru cei care ar prefera să evite tranzacţionarea în dolari americani.

"Este un mecanism atrăgător pentru producătorii de petrol care preferă să nu fie plătiţi în dolari dar nu sunt nici pregătiţi să accepte doar plata în yuani pentru vânzarea de petrol Chinei ", a declarat publicaţiei Nikkei economistul-şef al Goldmoney, Alasdair Macleod.

Analiştii declară că vânzarea petrolului în schimbul aurului reprezintă o mişcare strategică de importanţă majoră.

Pentru adoptarea noilor contracte pe scară largă, autorităţile chineze sunt gata să ofere investitorilor străini facilităţi pentru intrarea pe piaţa internă, dar vor impune şi restricţii pentru ţările care ezită să vândă petrolul în yuani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie