Delegat ONU presează SUA şi Rusia să contribuie la menţinerea armistiţiului sirian

Staffan de Mistura a cerut SUA şi Rusiei să ia măsuri pentru menţinerea unui acord de încetare a focului care este pe cale să se prăbuşească. Mistura a lansat acest apel după ce forţele guvernamentale siriene au organizat un atac devastator în oraşul Alep.
Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura.
Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura. (Captură Foto)

Staffan de Mistura, delegatul ONU în Siria, a declarat miercuri că un acord de încetare a focului intermediat de SUA şi Rusia trebuie să fie "revitalizat" astfel încât discuţiile pentru pace să poată continua luna viitoare.

Declaraţiile lui Mistura au fost făcute după o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la statutul celei de-a treia runde de discuţii pentru pacea siriană. Mistura a insistat că negocierile au înregistrat progrese în ciuda problemelor recente.

Discuţiile pentru pace au fost relansate în urmă cu două săptămâni, în aceeaşi zi în care preşedintele sirian Bashar al-Assad a desfăşurat alegeri parlamentare, intens criticate. La acea vreme, Mistura a susţinut că speră că discuţiile vor permite liderilor opoziţiei şi reprezentanţilor regimului Assad să stabilească o tranziţie politică în Siria.

Totuşi, noile violenţe din Siria au dus la suspendarea negocierilor, liderii opoziţiei acuzând guvernul lui Assad că atacă civilii în timp ce reprezentanţii săi din Geneva participă la discuţiile pentru pace.

Din acest motiv, Mistura a susţinut că este necesar ca SUA şi Rusia să îşi intensifice eforturile pentru revigorarea acordului de încetare a focului, care a rezistat în mare parte în săptămânile anterioare. Ambele ţări sunt jucători activi în regiune şi susţin tabere opuse în acest conflict.

Rusia a propus marţi ca ONU să plaseze pe lista neagră două grupuri rebele siriene – Jaish al-Islam şi Ahrar al-Sham – pentru legături cu militanţii din grupul jihadist Statul Islamic.

Săptămâna trecută, o alianţă de grupuri din opoziţie, Înaltul Comitet pentru Negocieri, care reprezintă rebelii susţinuţi de Occident, a declarat că îşi suspendă participarea la discuţii datorită atacurilor desfăşurate de forţele guvernamentale siriene împotriva civililor.

Forţele guvernamentale ale lui Assad au desfăşurat miercuri atacuri aeriene asupra oraşului nordic Alep, ucigând 14 civili.

Anterior, o altă serie de atacuri lovituri aeriene au provocat moartea a cel puţin 11 civili, de asemenea şi în Alep.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe