Delegaţia FMI aşteptată marţi la Bucureşti

BNR, conferinţă de presă susţinută de Andrea Schaechter şi Guillermo  Tolosa după radiografierea economiei de către FMI, CE şi BM în ultimele  două săptămâni. În imagine, Andrea Schaechter
BNR, conferinţă de presă susţinută de Andrea Schaechter şi Guillermo Tolosa după radiografierea economiei de către FMI, CE şi BM în ultimele două săptămâni. În imagine, Andrea Schaechter (Epoch Times România)

O echipă tehnică a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene va sosi marţi la Bucureşti pentru discuţii cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe despre prima rectificare de buget, au declarat surse din instituţie pentru Capital.

Rectificarea bugetară, deşi anunţată pentru 30 iulie, ar putea avea loc abia în august, în funcţie de discuţiile pe care ministerul condus de Ioana Petrescu le va avea cu experţii FMI, însă, cu certitudine, rectificarea va fi una negativă.

Potrivit Capital, programul de încasări nu a fost realizat, existând un minus de 2,5 miliarde lei prognozat pentru tot anul. În acelaşi timp, cheltuielile trebuie majorate cu alte 2,5 miliarde lei, în special pentru plata unor arierate şi a unor titluri judecătoreşti.

În consecinţă, cheltuielile unor ministere vor fi tăiate semnificativ, principalele vizate fiind Ministerele Educaţiei şi Transporturilor, sume mai mici urmând să fie tăiate şi de la alte ministere. Va fi de asemenea anulată o cheltuială de 400 milioane lei programată pentru autostrada Comarnic-Braşov.

La toate acestea se adaugă şi reducerea CAS-ului care ar cauza un deficit suplimentar de 1,2 miliarde lei în ultimul trimestru al lui 2014, deficit pentru care nu este prezentată o altă variantă de compensare, conform sursei citate.

Reamintim că ultima vizită a delegaţiei FMI la Bucureşti s-a finalizat fără un raport de evaluare a acordului stand-by, în principal tocmai datorită insistenţei guvernului de a reduce CAS fără a putea prezenta măsuri compensatorii pentru această facilitate fiscală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie