Delta Dunării în octombrie

Delta Dunării în octombrie
Delta Dunării în octombrie (Facebook)

Delta Dunării este cea mai importantă zonă umedă din Europa Centrală, un adevărat paradis pentru numeroase specii de păsări. Pentru ornitologi şi alţi iubitori ai naturii, Delta Dunării oferă diferite zone, în care se pot admira diversele şi numeroasele specii de păsări, unele unice în Europa.

Frumuseţea Deltei nu păleşte o dată cu trecerea verii, cum se întâmplă pe litoral. Oamenii locului spun că toamna este cel mai nimerit anotimp pentru a vizita acest colţ de rai. Şi tot toamna este anotimpul cel mai aşteptat de pescari, când undiţele nu ies niciodată din apă fără captură.

Delta Dunării în octombrie. Sezon de pescuit

Pentru multe specii de peşti perioada optimă pentru pescuit este luna octombrie. Cum este şi în cazul ştiucii. Bibanul se pescuieşte tot timpul anului, exceptând perioada de prohibiţie, însă se găseşte foarte uşor în lunile de toamnă. Este foarte activ şi iarna.

De anul acesta pescarii din Delta Dunării propun un nou concept pentru a atrage turiştii: pescaturismul. Vizitatorii vor experimenta viaţa de pescar într-o gospodărie tradiţională. Acest proiect este finanţat de fundaţia fostului campion Ivan Patzaichin.

Vacanţa turiştilor pescari va începe în octombrie, din Tulcea, unde vor fi îmbarcaţi în şalupe rapide cu destinaţia Mila 23. Acolo vor fi întâmpinaţi de săteni, care îi vor plimba cu lotcile pe canalele Deltei. Împreună vor scoate peştele din plasele pescăreşti montate dimineaţa de oamenii locului.

O incursiune de trei ore şi jumătate va costa 150 de lei şi include o plimbare cu barca, demonstraţie de pescuit şi o vizită la un adăpost pescăresc unde turiştii vor fi întâmpinaţi cu muzică şi borş de peste tradiţional. După cele câteva ore petrecute în refugiul din inima Deltei, turiştii vor înnopta în colibele pescarilor sau în pensiuni.

Delta Dunării în octombrie. Excursii pitoreşti

Turiştii tomnateci pot pleca în excursii în locuri pitoreşti situate pe braţele Dunării sau pot face câte un popas în vechile oraşe Sulina sau Sfântu Gheorghe. Aproape toate pensiunile şi hotelurile din Deltă organizează excursii cu ambarcaţiunile proprii.

Pădurea Letea este punctul de atracţie pentru mulţi turişti. Preţul unei excursii se încadrează între 200 şi 1500 de lei, în funcţie de distanţa parcursă.

Unele hoteluri au prins în oferta lor practicarea skiului nautic, iar altele organizează sesiuni de bird watching (privitul păsărilor).

Delta Dunării în octombrie. Bird watching (privitul păsărilor)

În Delta Dunării, în septembrie şi octombrie, păsările sălbatice ies din ascunzători şi îşi iau zborul, pregătindu-se pentru marea plecare

Pe canalul Şontea, către lacul Nebunu, se poate filma şi fotografia diversitatea păsărilor, renumitele lebede şi peisajele din împrejurimi. Pe canalul Sireasa se pot organiza scurte incursiuni cu bărcile cu motor la coloniile de cormorani de pe Lacul Purcelu şi Lacul Carasul, zone care adăpostesc una dintre cele mai mari colonii de cormorani din Delta Dunării. Pe lângă acestea, mai există şi specii de păsări strict protejate, dintre care amintim:

- Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), care staţionează în Delta Dunării în perioada aprilie-octombrie şi sunt circa 5-6000 de exemplare (cea mai mare populaţie din Europa), formând colonii de câteva sute de exemplare.

- Pelicanul creţ (Pelecanus crispus), staţionează în perioada aprilie-octombrie în Delta Dunării şi este o specie mediteraneană, circa 500 de exemplare care se întâlnesc pe suprafaţa Deltei Dunării în colonii mici.

- Cormoranul pitic (Phalacrocorax pygmaeus) este o specie mediteraneană şi circa 9-10000 de exemplare, respectiv 60% din populaţia mondială, cuibăreşte în perioada aprilie-octombrie în delta Dunării, venind în cârduri mari.

- Gâsca cu gât roşu (Branta ruficolis) este o specie nordică, între 5-10000 de exemplare (80% din populaţia mondială) şi apar pe spaţiul rezervaţiei între lunile octombrie-aprilie.

- Raţa roşie (Aytya nyroca), 15-20000 de exemplare staţionează anual în perioada martie-octombrie. Această specie este pe cale de dispariţie.

- Raţa mandarin (Aix galericulata), specie asiatică, aproximativ 1000-2000 de exemplare staţionează în perioada aprilie-octombrie în zona Deltei Dunării.

- Vulturul codalb (Haliaetus albicilla), specie mediteraneană, staţionează în perioada martie-octombrie.

- Egreta mică (Egreta garzeta), specie mediteraneană care cuibăreşte în perioada aprilie-octombrie.

- Ciocîntors (Recurvirostra avosetta), specie mediteraneană, cuibăreşte în perioada aprilie-octombrie în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Pe lângă aceste specii, strict protejate, mai există şi altele importante pentru ecosistemul Deltei.

Delta Dunării în octombrie. Cum va fi vremea

Dacă va temeţi că în octombrie vremea ar fi prea urâtă, meteorologii ne dau veşti bune. Temperaturile vor mai scădea, însă prima jumătate a lunii va fi una însorită.