Demisia lui Ponta deschide masa de joc politic - Liberalii cer alegeri anticipate. PSD şi ALDE refuză

La scurt timp după demisia premierului Victor Ponta, liberalii ies la rampă şi propun organizarea de alegeri anticipate, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, şefa PNL Alina Gorghiu.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Florin Chirila/Epoch Times)

UDPATE. Nici ALDE nu susţine propunerea liberalilor de organizare de alegeri anticipate. În opinia lui Daniel Constantin, o astfel de decizie politică ar paraliza statul într-un moment în care este necesară adoptarea bugetului pentru anul viitor.

* * *

UPDATE. PSD nu agreează propunerea liberalilor privind organizarea de alegeri anticipate, a anunţat şeful liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea.

"Nu agreăm propunerea PNL de a se organiza alegeri anticipate. Ar însemna că începând de astăzi, câteva luni de zile să fie Guvern instabil, cu premier interimar, în condiţiile în care vine legea bugetului. Preşedintele cred că ne va chema la Cotroceni într-un termen rezonabil. Coaliţia la această ora este stabilă. Vom face o propunere care să îi dea garanţia preşedintelui că va avea susţinere politică în Parlament. Trebuie să gestionăm această situaţie cu foarte multă cumpătare şi responsabilitate. Nu vă spun un nume acum pentru că vreau să îl propun preşedintelui.

În momentul în care vom stabili consultări la Cotroceni ne vom întruni şi voi anunţa care este propunerea PSD. Cererea partidului şi a mea este foarte clară: PSD doreşte să rămână în continuare la guvernare, pentru a duce mai departe proiectele începute. Coaliţia are majoritate în Parlament. Strigătul din stradă s-a referit şi la demisiile unor oameni, strigătul din stradă este de mult timp. Trebuie să se creeze o nouă generaţie de lideri. Asta vom face noi la PSD, vom respecta aceste principii de la care nu ne abatem", a afirmat Liviu Dragnea.

* * *

"PNL a înţeles un lucru: că manifestarea de aseară e o manifestare împotriva neglijenţei, aroganţei, corupţiei din administraţie, centrală sau locală. E categoric un avertisment puternic pe care societatea civilă îl dă clasei politice şi societăţii în ansamblu. Nu cred că e o surpriză că azi PNL solicită alegeri anticipate. Solicităm asta din ianuarie 2015. Nu vreau să reiau contextul în care am făcut prima dată solicitarea şi de câte ori am făcut-o.

Cred că în al 12-lea ceas vom aveam lider de partide care vor înţelege că nu trebuie să ignorăm sau să ne facem că nu înţelegem solicitările oamenilor. Cred că nu avem voie nici eu, nici Blaga, nici colegii noştri din partid sau alţii parlamentari să rămânem indiferenţi la opinia publică. Acesta este mandatul PNL legat de anticipate. Credem că dacă e bunăvoinţă putem rezolva această criză", a declarat Alina Gorghiu, citată de B1.ro.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a precizat că decizia premierului Ponta "este târzie, dar mai bine mai târziu decât niciodată".

"E nevoie de acest acord politic între partide pentru ca alegerile să aibă loc în timp cât mai scurt cu putinţă. Cetăţenii trebuie să aleagă cine să-i reprezinte în viitorul Parlament", a afirmat Blaga.

Potrivit Alinei Gorghiu, "alegerile anticipate înseamnă de fapt un nou Parlament care are legitimitatea votului popular. E nevoie de un nou start în politica României."

"Vom fi atenţi la listele parlamentare. Aş vrea să văd azi ce se conturează. Poziţia PNL o ştiţi. Cei din coaliţie au o întâlnire. Îi vom suna pe Dragnea, Tăriceanu, pe toţi pentru a le vorbi şi sperăm să găsim o deschidere. E nevoie de un nou parlament legitimat prin vot popular", a adăugat şefa PNL, menţionând că vor iniţia dialogul cu partidele pentru a vedea dacă se poate contura acest acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne