Dempsey: Statele Unite ar putea trimite forţe terestre împotriva Statului Islamic

Şeful Statului Major al armatei Statelor Unite, generalul Martin Dempsey.
Şeful Statului Major al armatei Statelor Unite, generalul Martin Dempsey. (captură.)

Şeful Statului Major al Statelor Unite, generalul Martin Dempsey, a declarat marţi, că armata americană ar putea desfăşura forţe terestre împotriva militanţilor Statului Islamic (SI) de pe teritoriul Irakului.

Dempsey a afirmat că ar putea recomanda desfăşurarea de forţe terestre americane, probabil ca sprijin în ofensivele irakiene dificile, precum bătălia pentru eliberarea oraşului nordic Mosul.

”Ar putea foarte bine să facă parte dintr-o misiune particulară – să furnizeze consiliere de luptă din apropiere sau să acompanieze o misiune”, a declarat acesta.

Dempsey a recunoscut că ”politica precizată a preşedintelui Barack Obama este că Statele Unite nu vor avea forţe terestre implicate direct în luptă”.

„Dar mi-a spus să vin la el în funcţie de caz”, a adăugat Dempsey.

Casa Albă plănuieşte să efectueze atacuri aeriene împotriva militanţilor SI din Siria vizând adăposturi, centre de comandă, infrastructură şi reţele de logistică, potrivit secretului Apărării Statelor Unite, Chuck Hagel.

Totuşi, Dempsey a explicat că bombardamentele nu vor fi similare atacurilor pe scară largă care au acompaniat începutul invaziei americane în Irak din 2003. Comandanţii din acea perioadă au numit campania americană o încercare de a provoca ”şoc şi uimire” printre liderii armatei lui Saddam Hussein.

”Asta nu va arăta precum 'şoc şi uimire' deoarece Statul Islamic nu este organizat în acest mod, dar va fi persistentă şi sustenabilă”, a declarat Dempsey.

Liderii militari americani au avertizat că ar putea exista o amplificare a confruntării cu Statul Islamic, în timp ce două ramuri rivale ale Al-Qaeda au cerut formarea unui front unit împotriva intervenţiei lansate de Statele Unite.

Avioanele militare ale Statelor Unite au ţintit luptătorii grupului din nordul Irakului începând din 8 august, iar într-o extindere semnificativă a campaniei, în ultimele zile acestea au bombardat pentru prima oară militanţii din sud-vestul Bagdadului.

Bombardamentele Statelor Unite împotriva luptătorilor Statului Islamic din zona Sadr al-Yusufiyah, la 25 de kilometri de Bagdad, au reprezentat primul atac lansat în sprijinul forţelor irakiene din apropierea Bagdadului.

Acestea au adus numărul atacurilor lansate de Statele Unite în Irak la 162. CIA estimează ca SI ar putea mobiliza până la 31.500 de luptători – mulţi dintre care sunt voluntari străini.

Obama a promis să extindă eforturile SUA, în timp ce diplomaţii americani se grăbesc să formeze o coaliţie internaţională pentru o campanie ”neîncetată” împotriva Statului Islamic.

Coaliţia asamblată de Statele Unite a atras o reacţie promptă din partea ramurilor Al-Qaeda din Yemen şi Africa de Nord, care au susţinut că forţele jihadiste auto-proclamate ar trebui să se unească împotriva ameninţării comune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe