“Denuclearizarea poate fi realizată”, susţine dictatorul nord-coreean după recenta întâlnire cu Xi Jinping

Dictatorul Kim Joing Un lângă rampa de lansare a unei rachete balistice intercontinentale, 4 iulie 2017
Dictatorul Kim Joing Un lângă rampa de lansare a unei rachete balistice intercontinentale, 4 iulie 2017 (Agenţia de ştiri nord coreeană)

În condiţiile în care un summit istoric între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un se află la doar câteva săptămâni distanţă, Bloomberg a confirmat rapoartele care susţin că preşedintele chinez dictatorul nord-coreean s-au întâlnit în oraşul port Dalian, aceasta fiind a doua întâlnire între liderii celor două state comuniste în mai puţin de două luni.

Trump a dezvăluit recent că întâlnirea cu dictatorul Kim a fost programată pentru luna iunie, locul fiind de asemenea stabilit, fără a-l dezvălui însă. Ulterior, s-a raportat că Singapore va găzdui discuţiile.

Pentru a ajunge în China - vizita a avut loc luni şi marţi -, Kim a călătorit cu un avion Air Koryo, despre care se presupune că este avionul său personal. Unii oficiali au confirmat că nu există rute aeriene directe între Dalian şi Coreea de Nord.

Potrivit Bloomberg, Kim Jong-un a discutat cu Xi Jinping despre situaţia din Peninsula Coreeană şi a insistat asupra consolidării comunicaţiilor şi cooperării dintre Phenian şi Beijing.

În comentarii raportate după întâlnire, Kim a reiterat că, atâta timp cât securitatea regimului este garantată, Coreea de Nord “nu are nevoie de arme nucleare”.

“Atâta timp cât părţile relevante înlătură politica ostilă împotriva Coreei de Nord şi ameninţările la adresa securităţii ei, Coreea de Nord nu are nevoie de arme nucleare şi denuclearizarea se poate realiza”, a fost citat Kim afirmând.

Xi Jinping a menţionat că s-a înregistrat un “progres semnificativ” de la precedenta întâlnire dintre cei doi.

Răspunsul lui Xi Jinping a fost publicat de agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua: “După prima mea întâlnire cu preşedintele [Kim Jong-un], sunt foarte bucuros să văd un progres pozitiv atât în relaţiile bilaterale cât şi în privinţa situaţiei din Peninsula Coreeană. ... Dezvoltarea prieteniei tradiţionale dintre China şi Coreea de Nord este o comoară comună a ambelor naţiuni. Ambele părţi urmăresc să îmbunătăţească prietenia şi cooperarea dintre cele două naţiuni şi este singura alegere corectă. Schimburile de nivel înalt dintre cele două ţări au efecte importante care sunt de neînlocuit. Ambele părţi trebuie să menţină schimburi regulate, să consolideze comunicaţiile strategice şi încrederea reciprocă şi să apere interesele noastre comune”.

După cum a indicat Bloomberg, oraşul Dalian este gazda primului portavion de producţie chineză, care este la un pas de a începe testele pe mare. Acesta, cunoscut sub numele de Type 001A, a fost construit de China Shipbuilding Industry Corp.