Departamentul de Justiţie al SUA deschide o nouă anchetă privind Fundaţia Clinton

O nouă investigaţie a fost deschisă de Departamentul de Justiţie asupra fundaţiei caritabile a clanului Clinton, pe baza suspiciunii de trafic de influenţă în perioada în care Hillary Clinton era secretar de stat, potrivit mass mediei americane.
Bill şi Hillary Clinton.
Bill şi Hillary Clinton. (Justin Sullivan/Getty Images)

Departamentul de Justiţie a lansat o nouă anchetă în legătură cu posibila implicare a Fundaţiei Clinton în politici de genul “plăteşte pentru a juca” sau în alte activităţi ilegale în perioada în care Hillary Clinton ocupa funcţia de secretar de stat, au declarat pentru The Hill un martor şi oficiali din domeniul aplicării legii.

Agenţi FBI din Little Rock, statul american Arkansas, unde a fost înfiinţată Fundaţia Clinton, au preluat conducerea investigaţiei şi au audiat cel puţin un martor în ultima lună, iar oficiali din sectorul aplicării legii au precizat că activităţi suplimentare urmează să aibă loc în săptămânile următoare.

Oficialii, care au cerut să rămână anonimi, au afirmat că ancheta examinează dacă soţii Clinton au promis sau au făcut favoruri politice în schimbul unor sume de bani sau cadouri oferite la evenimentele lor caritabile sau dacă unii donatori au promis donaţii cu speranţa că vor obţine anumite beneficii guvernamentale.

De asemenea, s-ar putea ca ancheta să examineze dacă au existat active scutite de taxe care au fost transformate pentru a fi utilizate în scop personal sau politic şi dacă Fundaţia a respectat legile fiscale, au adăugat oficialii.

Un martor audiat recent de FBI, care a discutat cu publicaţia The Hill, a descris sesiunea ca fiind “extrem de profesionistă şi absolut minuţioasă” şi s-a concentrat pe întrebări legate de faptul dacă donatorii Fundaţiei Clinton au primit vreun tratament favorabil din partea fostei administraţii Obama în baza unei decizii politice evidenţiate anterior în rapoartele media.

Martorul, care a discutat despre audiere cu condiţia anonimatului, a afirmat că agenţii FBI sunt din Little Rock, iar întrebările lor s-au concentrat pe decizii guvernamentale şi pe discuţii privind acordarea de donaţii către entităţi ale [clanului] Clinton în perioada în care Hillary Clinton a condus Departamentul de Stat al preşedintelui [Barack] Obama.

Timp de ani de zile, mass media, de la New York Times până la The Daily Caller, au publicat nenumărate ştiri despre donaţiile făcute Fundaţiei Clinton sau despre discursurile plătite care au avut loc aproximativ în perioada unor decizii favorabile luate de Departamentul de Stat condus de Hillary Clinton. Autorul conservator Peter Schweizer a consemnat cele mai renumite astfel de episoade într-o carte numită Clinton Cash care a oferit muniţie conservatorilor, inclusiv preşedintelui american Donald Trump, pentru a cere o nouă investigaţie asupra Fundaţiei Clinton.

Câţiva membri republicani ai Congresului SUA au cerut recent Procurorului General, Jeff Sessions, să numească un consilier special care să analizeze numeroasele probleme care planează în jurul soţilor Clinton. Oficiali ai sectorului justiţiei au trimis o scrisoare Congresului, în noiembrie 2017, în care au sugerat că unele dintre acele probleme sunt reexaminate. Totuşi, Sessions a declarat ulterior că numirea unui procuror special necesită respectarea anumitor condiţii legale care nu au fost încă îndeplinite.