Deprecierea lirei turceşti continuă. Intervenţia Băncii Centrale nu dă roade

Bancnote de 100, 50 si 20 lire turceşti
Bancnote de 100, 50 si 20 lire turceşti (Getty Images)

Lira turcă a pierdut miercuri aproximativ 3% în faţa dolarului american, devenind astfel una dintre cele mai slabe valute din lume, prelungindu-şi prăbuşirea a treia zi consecutiv, după ce Banca Centrală a Turciei a anunţat că va dubla limitele băncilor [pentru tranzacţiile] în “overnight” pe piaţa monetară interbancară – practic înăsprind lichiditatea prin eliminarea finanţării nerestricţionate pe care a pus-o la dispoziţie începând cu 13 august – a eşuat să stimuleze investitorii, potrivit site-ului Zero Hedge.

“Limitele de împrumut ale băncilor pentru tranzacţiile overnight de pe piaţa monetară interbancară stabilite în CBRT ar fi de două ori limitele aplicabile înainte de 13 august" , a declarat Banca Centrală Turcă.

Cu toate acestea, la fel ca multe dintre măsurile introduse în ultimele săptămâni pentru a opri deprecierea de peste 40% a lirei în 2018, aceasta a eşuat, în timp ce investitorii nu văd abordarea băncii în ceea ce priveşte presiunile pieţei ca pe o modalitate sustenabilă de abordare a creşterii inflatiei şi un deficit de cont curent în creştere, atunci când ceea ce ar trebui să facă banca ar fi să crească ratele şi în acest fel să atragă investitorii străini, precizează Zero Hedge.

Nigel Rendell, analist la Medley Global Advisors LLC în Londra, a declarat: “Schimbarea de către banca centrală a limitelor de împrumut [pentru tranzacţiile] peste noapte încearcă să reducă presiunile aplicate asupra sistemului bancar, în loc să abordeze problema fundamentală a Turciei, care rămâne în mod persistent inflaţia ridicată”.

Miercuri, lira turcească a ajuns la un minim istoric de dupa august 2009, în timp ce deficitul comercial al ţării a crescut în iulie comparativ cu luna precedentă.

Rendell a mai declarat că nu s-a înregistrat niciun progres după intervenţia Băncii Centrale de miercuri. Banca se va întruni în 13 septembrie pentru a lua următoarea decizie politică.

“Tendinţa de scădere a monedei va continua până când politica monetară va fi mult mai strictă”, a precizat Rendell. “Dacă banca doreşte să stopeze deprecierea lirei şi vrea cu seriozitate să facă faţă inflaţiei din ce în ce mai ridicate, trebuie să ridice ratele dobânzii cu cel puţin 500 de puncte de bază.“

Totuşi, mai precizează Zero Hedge, s-ar putea ca acel lucru să nu se întâmple niciodată cât timp Turcia îl are la conducere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.