Deputat PNL, în apărarea Oanei Stănciulescu. "Trebuie separaţi criminalii de război de martirii anticomunişti"

În memoria luptătorilor anticomunişti, PNL trebuie să-şi menţină desemnarea în Consiliul de Administraţie al TVR a jurnalistei Oana Stănciulescu, un om cu conştiinţa liberă, susţine Daniel Gheorghe, după ce un grup de 50 de personalităţi le-au cerut liberalilor să-şi retragă propunerea.
Trandafiri şi sârmă ghimpată
Trandafiri şi sârmă ghimpată (Christopher Furlong / Getty Images)

Un grup de oameni de cultură şi cadre universitare au trimis o scrisoare deschisă în care cer conducerii PNL să renunţe la nominalizarea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administraţie al TVR pe motiv că jurnalista ar avea simpatii legionare. În apărarea jurnalistei a sărit imediat deputatul PNL Daniel Gheorghe.

Jurnalista a criticat constant controversata "Lege antilegionară" şi şi-a manifestat aprecierea pentru o serie de personalităţi, care, potrivit semnatarilor, sunt "de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată".

"După un sfert de secol de la căderea comunismului în România, aş fi crezut ca ideea de cenzură trebuie să rămână un capitol întunecat din manualele de istorie recentă. Însă, după iniţiativa absurdă a liderului PSD Liviu Dragnea de a reintroduce delictul de opinie, constat că încă mai există în societate, chiar în rândul elitelor "consacrate", frica de libertatea de exprimare.

PNL a decis să susţină numirea doamnei Oana Stănciulescu, cunoscut şi apreciat jurnalist de televiziune şi presă scrisă, ca membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române. Într-un moment delicat pentru postul naţional, noi, liberalii am considerat că desemnarea unor persoane integre şi avizate în materie de presă este o necesitate", a declarat, în cadrul unui comunicat de presă, Daniel Gheorghe.

Potrivit deputatului PNL, Oana Stănciulescu este, fără doar şi poate, o persoană deopotrivă integră – după mai bine de două decenii de activitate, numele său nu este asociat niciunei controverse - şi competentă, cu o carieră importantă în cotidiene centrale şi televiziuni de ştiri.

"Dincolo de aceste considerente, Oana Stănciulescu este un om liber, care a criticat atunci când a considerat că partidele – inclusiv PNL – se depărtează de menirea lor, şi care şi-a recunoscut simpatiile, atunci când a simţit că societatea are nevoie de modele. Martirii închisorilor comuniste sunt modele propuse de Oana Stănciulescu. Deţinuţii politici sunt modele propuse de Oana Stănciulescu. Cei care, în anii negrii ai stalinismului, s-au opus distrugerii sistematice a fibrei acestui neam sunt modelele propuse de Oana Stănciulescu.

Însă discuţia despre desemnarea unui membru al CA al TVR nu ar trebui să se poarte în jurul opiniilor personale, ci în jurul câtorva principii. Libertatea de exprimare e un astfel de principiu. Integritatea e un altul. Pentru un jurnalist, cele două principii democratice reprezintă pilonii profesiei. Pentru liberali, reprezintă coordonate esenţiale ale doctrinei. Ca liberal, ca naţional-liberal, am datoria de conştiinţă să reafirm susţinerea pentru libertatea conştiinţei, libertatea de exprimare şi libertatea de a ne alege propriile modele", a mai precizat deputatul PNL.

Se aduce relativ frecvent în discuţie legea 217/2015, o lege care, în opinia lui Daniel Gheorghe, este foarte des greşit interpretată indiferent de unghiul de opinie despre care vorbim.

"În realitate, această lege ar fi trebuit să ducă la revizuirea aşa-ziselor sentinţe date de tribunalele poporului, acelea care nu au fost amnistiate până în prezent prin sentinţe date inclusiv de justiţia comunistă, pentru a separa criminalii de război de martirii anticomunişti pe care un regim ilegitim şi totalitar i-a stigmatizat.

Însă, prin interpretarea incorectă a legislaţiei ori prin tertipuri comune propagandei marxist-leniniste, mă tem că va veni o zi în care memoria martirilor anticomunişti va fi declarată ilegală, va fi cenzurată, iar acuzaţiile agenţilor sovietici de după 1944 vor fi reluate", a adăugat deputatul.

Daniel Gheorghe avertizează că asumarea fără de patimi a istoriei şi libertatea circulaţiei ideilor şi valorilor riscă să fie înlocuite de un nou tip de proletcultism gata să înfiereze memoria martirilor din închisori şi să pună la zid orice minte liberă.

"Concluzionez, amintind că tot într-o temniţă comunistă, alături de mulţi dintre cei pe care Oana Stănciulescu îi propune ca modele, a sfârşit şi marele liberal Gheorghe Brătianu. În memoria lui, a partizanilor din munţi şi a celorlalţi luptători anticomunişti, avem acum datoria de a refuza să acceptăm cenzura libertăţii de conştiinţă", a mai afirmat deputatul PNL.

Oana Stănciulescu, pusă la zid

În jur de 50 de persoane - profesori, jurnalişti, doctori, publicişti, analişti şi nu numai - au semnat o scrisoare deschisă adresată celor doi lideri PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, prin care le solicită acestora să nu o susţină pe Oana Stănciulescu ca membră în Consiliul de Administraţie al TVR.

"Am fost şocaţi de ştirea desemnării doamnei Oana Stănciulescu, la propunerea PNL, ca membră a Consiliului de Administraţie a Televiziunii Române. Oana Stănciulescu s-a făcut cunoscută ca foarte activă în cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti.

Cu o consecvenţă, ce trebuie subliniată, jurnalista îşi face un crez din a reabilita, şi eroiza o serie de personalităţi de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată. Pe aceştia i-a declarat repetat "eroii noştri", se arată în scrisoarea deschisă.

Cu titlu de exemplu, semnatarii scrisorii afirmă că, pe 23 februarie, într-o dezbatere la Realitatea TV, Oana Stănciulescu declara că "Radu Gyr, cunoscut poet legionar, autorul imnului mişcării legionare, personalitate recuperată de Ion Antonescu, în regimul căruia a ocupat importante demnităţi şi scriitorul şi publicistul Vintilă Horia, cunoscut ca prohitlerist sunt "reperele ei morale".

"Şi, cu prestigiul câştigat întotdeauna de omul de pe ecran, recomanda societăţii româneşti să adopte aceste repere morale", au adăugat semnatarii documentului.

O altă problemă invocată de contestatarii Oanei Stănciulescu este că jurnalista "a fost extrem de activă" în combaterea Legii 217, supranumită şi "Legea antilegionară".

"Am aminti că această lege a fost propusă de parlamentari PNL, cu scopul de a împiedica propaganda extremistă din România. Doamna Stănciulescu, împreună cu alţi colegi "întru credinţă" neolegionară au atacat brutal Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel", organism al Guvernului României şi au adus injurii grosolane directorului general al Institutului.

Nu este lipsit de interes să amintim forma de exprimare a doamnei Stănciulescu caracterizată prin agresivitate, autosuficienţă, minimalizarea adversarului de idei. Considerăm că poziţiile publice ale doamnei Oana Stănciulescu contribuie la crearea unui climat politic şi moral insalubru şi sunt periculoase pentru democraţia românească.

Ele sunt contrare opţiunii europene a societăţii româneşti, opţiune în care PNL a avut un rol important. Această opţiune este incompatibilă cu moştenirea fascistă. Cu atât mai grav consideram că ar fi promovarea publicistei într-o poziţie importantă a Televiziunii publice. Nu putem fi decât consternaţi de propunerea PNL pentru completarea Consiliului de administraţie al TVR", se mai arată în documentul citat.
În concluzie, semnatarii scrisorii cer celor doi copreşedinţi PNL să ia în considerare, împreună cu organismele de conducere a PNL, retragerea propunerii privind desemnarea Oanei Stănciulescu în importantul forum al TVR.