Deputat PNL: Mulţi îl critică pe Trump, dar ce te faci când Rusia şi China ajung în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Donald Trump (st) şi Vladimir Putin, în timpul summitului de la Helsinki, 16 iulie 2018.
Donald Trump (st) şi Vladimir Putin, în timpul summitului de la Helsinki, 16 iulie 2018. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Deputatul PNL Matei Dobrovie a atras atenţia că foarte mulţi îl critică pe preşedintele SUA Donald Trump pentru că nu susţine multilateralismul şi organizaţiile internaţionale, însă, dincolo de nevoia de multilateralism funcţional, unele astfel de organizaţii se transformă în cochilii lipsite de conţinut sau mai rău în giranţii regimurilor autoritare.

"De pildă, Rusia şi China au fost alese în Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru următorii trei ani, asta deşi ambele sunt conduse de regimuri care încalcă grav drepturile omului, prigonind oponenţii reali sau închipuiţi. Rusia tocmai este sancţionată pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi, China îi bagă în lagăre de muncă şi la reeducare pe uiguri, îi persecută pe tibetani, creştini şi practicanţi de Falun Gong. Cu alte cuvinte, lupii sunt puşi paznici la oi", a declarat Dobrovie.

În opinia liberalului, este o glumă proastă ca Moscova şi Beijingul să supervizeze cum respectă alţii drepturile omului în timp ce ei le încalcă.

"Faptul că astfel de state care nu respectă nici dreptul internaţional sunt alese prin vot în aceste foruri nu face decât să decredibilizeze total aceste organisme şi să legitimeze derapajele acestor regimuri. Reamintesc că SUA s-au retras din acest Consiliu în 2018, Ambasadoarea Nikki Haley criticând exact faptul că din el fac parte state precum China, Venezuela care 'nu respectă' drepturile omului. 'Cele mai inumane regimuri din lume continuă să scape fără sancţiuni, iar consiliul continuă să găsească ţapi ispăşitori în ţări cu un palmares pozitiv în domeniul drepturilor omului, pentru a distrage atenţia de la cei care încalcă drepturile şi fac parte din consiliu', declara ea la vremea respectivă", a adăugat Dobrovie.

În încheiere, deputatul a explicat faptul că nu retragerea este soluţia, ci reforma: ONU trebuie reformată pentru a face faţă cu adevărat provocărilor actuale.