Deputat PNL: Regimul chinez a ascuns izbucnirea epidemiei. 5 milioane de oameni, lăsaţi să plece din Wuhan

(Getty Images)

Să lauzi China pentru cum a gestionat criza legată de coronavirus mi se pare nebunie curată, a transmis deputatul PNL Matei Dobrovie, care remarcă, de asemenea, că "aparatul de propagandă comunistă" s-a pornit să răspândească faptul "că nu vine de la ei virusul, că nu ei au generat criza globală, sau că numărul oamenilor infectaţi a scăzut".

În acest context, liberalul atrage atenţia că:

1. Autorităţile chineze au ascuns izbucnirea epidemiei şi au încercat să muşamalizeze totul. Preşedintele Xi Jinping a ştiut cu cel puţin 2 săptămâni înainte de a lua prima poziţie publică legată de această criză, potrivit unor surse mass-media. Măsurile nu au fost luate din timp, ci întârziate cât s-a putut de mult, până ce informaţiile despre ce se întâmpla în Wuhan nu au mai putut fi controlate.

2. Autorităţile chineze au fost mai preocupate să le pună pumnul în gură medicilor din Wuhan să nu vorbească public despre boală sau prin mesaje şi imagini, să controleze Internetul, decât să se asigure că sunt testaţi oamenii şi protejaţi medicii. Mai mult, potrivit Wall Street Journal, cam 5 milioane de oameni au fost lăsaţi să plece din Wuhan, fără să fie testaţi, ceea ce a dus la răspândirea virusului.

3. Comuniştii chinezi încearcă acum să acrediteze ideea că virusul nu este de origine din China, ci de vină este SUA pentru a distrage atenţia lumii de la responsabilitatea Beijingului pentru această criză globală. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lijian Zhao, a afirmat într-un tweet că "este posibil ca armata americană să fi adus epidemia la Wuhan", lansând un fake news care a circulat puternic.

4. Campania de propagandă/PR pe Twitter la nivel de ambasade şi consulate este într-adevăr una de amploare şi încearcă să spele imaginea Chinei, rescriind povestea coronavirusului. Narativul trebuie să fie că nu China este vinovată pentru criza economică globală care va decurge din pandemie.

5. Un alt mesaj al propagandei comuniste este că Beijingul a câştigat timp pentru restul lumii. În realitate, muşamalizarea de către guvern a situaţiei a dus la răspândirea necontrolată a virusului.