Deputat: Soluţia lui Dodon de a reduce povara fiscală pentru recuperarea miliardului furat „este minciună şi manipulare”

Alexandr Slusari, vicepreşedinte a Parlamentului R. Moldova
Alexandr Slusari, vicepreşedinte a Parlamentului R. Moldova (parlament.md)

În cadrul şedinţei săptămânale desfăşurate luni, 10 februarie, la care au participat preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi prim-ministru, Ion Chicu, preşedintele Igor Dodon a discutat despre micşorarea poverii fiscale puse pe umerii cetăţenilor ca urmare a ”furtului miliardului”.

„În prezent au fost identificate mecanisme care vor reduce povara cu 5-6 miliarde de lei (reducerea cu 25-30%). Unul din mecanismele respective ţine de transferarea a 50% din profitul Băncii Naţionale a Moldovei la bugetul de stat”, a declarat şeful statului în conferinţa de presă de după şedinţa comună.

De asemenea, premierul Ion Chicu a anunţat săptămâna trecută că autorităţile au examinat posibilitatea de a reduce suma achitată din buget pentru recuperarea miliardului furat din sistemul bancar. Acesta susţinea că mecanismul a fost discutat şi cu Fondul Monetar Internaţional.

În context, deputatul Platformei DA Alexandr Slusari a ţinut să atenţioneze că iniţiativa lui Dodon „este minciună şi manipulare”. Igor Dodon trişează deoarece încă în campania prezidenţială din 2016 a promis anularea „legii miliardului”, dar nu s-a ţinut de cuvânt „aşa că acum născoceşte şi inventează diferite mişmaşuri”.

„Toţi banii furaţi să fie întorşi în ţară de către organele de urmărire penală şi transferaţi Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) fără joaca de-a profitul. Igor Dodon nu a acceptat măcar ideea micşorării dobânzii, întrucât BNM a acordat creditele de urgenţă în 2014 celor trei bănci devalizate cu dobânda de 0,1 %, iar cetăţenii achită în prezent această sumă cu 5% dobândă”, a concluzionat parlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe