Deputaţii au aprobat împrumutul de 150 de milioane de euro pentru R. Moldova

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, prin care şi-a exprimat dezacordul ca România să ofere Republicii Moldova un împrumut de 150 de milioane de euro.
Vot în Parlamentul României
Vot în Parlamentul României (Epoch Times România)

Deputaţii au aprobat miercuri acordul privind acordarea asistenţei financiare rambursabile R. Moldova în valoare de 150 de milioane de euro, aşa cum s-a convenit la Chişinău pe 7 octombrie 2015, atunci când a fost semnat acordul. Documentul a fost susţinut de 252 de deputaţi, scrie adevărul.ro.

Parlamentarii de la Bucureşti au respins pe de altă parte cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, care a considerat inoportună acordarea împrumutului Republicii Moldova, aflată până nu demult în criză politică.

Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova a fost ratificat de parlamente, dar legea trebuia promulgată de preşedinţii celor două state. După ce a fost demis Guvernul condus de Valeriu Streleţ, Klaus Iohannis a întors legea în Parlament, la reexaminare, condiţionând promulgarea împrumutului cu instalarea unui nou guvern pro-european la Chişinău.

Împrumutul a fost oferit pe un termen de cinci ani, la o dobândă mică de 1,5%. Aceşti bani ar acoperi cheltuielile bugetare ale R. Moldova timp de două luni.

Reamintim că anterior R. Moldova primise un împrumut nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea Guvernului României, banii fiind prevăzuţi pentru finanţarea unor proiecte concrete din domeniul sănătăţii, mediului şi pentru construirea şi repararea instituţiilor preşcolare din R. Moldova.

Din acest împrumut, s-au cheltuit până acum doar 30 de milioane de euro, cei mai mulţi bani fiind alocaţi pentru renovarea grădiniţelor. Anul acesta, R. Moldova ar trebui să mai primească încă opt milioane de euro din acel împrumut. „Suma poate creşte pe măsură ce vedem reforme“, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al guvernului, pentru Adevărul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe