Deputaţii dezbat moţiunea simplă "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi!" iniţiată de ACL

Raluca Turcan prezintă moţiunea simplă "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi!" initiata de ACL, 23 septembrie, 2014
Raluca Turcan prezintă moţiunea simplă "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi!" initiata de ACL, 23 septembrie, 2014 (Valeriu Antonovici)

În plenul Camerei Deputaţilor a început dezbaterea moţiunii simple "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi!", iniţiată de ACL. Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Remus Pricopie abrogarea OUG 49/2014, finanţarea corectă a Educaţiei româneşti, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii, renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat şi rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare.

Reprezentanţii opoziţiei contestă manieră în care a fost adoptată OUG 49/2014, "pe furiş, fără dezbatere publică, netransparent, nedemocratic şi fără să respecte Constituţia României."

"OUG nr. 49/2014 este un colaj de legi sau iniţiative legislative, fie declarate neconstituţionale de către CCR, fie respinse în nenumărate rânduri de societatea civilă sau de către Parlament. PSD a dat lovitura de graţie educaţiei româneşti prin politizarea excesivă a sistemului educaţional, atât la nivel preuniversitar cât şi universitar, prin scăderea calităţii actului de educaţie ca urmare a dublei măsurii între prestatorii de servicii educaţionale privaţi şi de stat, sau prin accesul tinerilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat în colegiile din cadrul unor universităţi – banii se vor duce cu siguranţă spre clientela politică, re-centralizarea sistemului şcolar, împrăştierea puţinilor bani pe nenumărate sesiuni de bacalaureat sau pregătiri fără finalitate, introducând o dublă finanţare", se afirmă în moţiune.

În textul moţiunii, citită de deputatul Raluca Turcan în calitate de iniţiator, ca secretar în comisia de învăţământ, reprezentanţii opoziţiei acuză Guvernul Ponta că nu are o viziune, nu are competenţă şi nu are nicio strategie europeană modernă pentru educaţie şi afirma că tot ce a făcut guvernul PSD în domeniul educaţiei a fost "să-şi satisfacă interesele meschine, economice sau electorale, neglijând obligaţii şi responsabilităţi care ţin de asigurarea condiţiilor minime de funcţionare a sistemului de învăţământ."

"Cel mai bun exemplu este lipsa manualelor şcolare din această toamnă", mai susţine Opoziţia, menţionând că nu se poate vorbi de un sistem de învăţământ competitiv, sau măcar normal, fără manuale şcolare.

"Copiii devin victimele unui sistem care nu funcţionează normal, care nu planifică suficient de riguros, în care procedurile legale se tărăgănează nepermis de mult, din cauza intereselor unora care cred că li se cuvine totul, adică tot câştigul. Miza PSD este mare şi merită acest început ratat de an şcolar", mai precizează reprezentanţii ACL.

PDL şi PNL, membri ai Alianţei Creştin-Liberale mai atrag atenţia asupra faptului că inexistenţa manualelor tipărite şi a manualelor electronice este consecinţa faptului că în jurul Ministerului Educaţiei Naţionale se învârt grupuri de afaceri clientelare PSD-ului, care acţionează în proximitatea Ministerului Educaţiei, în complicitate cu înalţi funcţionari ai acestei instituţii, se războiesc între ei pentru a accesa fonduri uriaşe din bani publici, pe calea unor licitaţii trucate şi apoi, contestate. "Corupţia endemică este motivul real al inexistenţei manualelor tipărite şi electronice", susţin reprezentanţii opoziţiei.

"Domnule Ministru, Remus Pricopie, aţi contribuit din plin ca diplomele să fie tot mai multe, simple cartoane, fără valoare, care nu reflectă competenţele şi cunoştinţele acumulate pe timpul studiilor. Însă, dacă ne gândim la modul în care şeful Guvernului şi-a luat doctoratul, nu putem decât să ne gândim că acesta dispreţuieşte sistemul de învăţământ atât de mult, încât doreşte să dărâme tot ceea ce a mai rămas funcţional în şcoala românească şi să compromită efortul celor care au muncit pentru a absolvi în mod onest un liceu sau o facultate", mai susţine ACL.

Moţiunea a fost semnată de 99 de deputaţi PNL şi PDL. Reprezentanţii Partidului Conservator şi Partidului Liberal Reformator al lui Tăriceanu au anunţat în şedinţa de plen că nu vor susţine moţiunea, la fel ca şi deputaţii PSD, care s-au lansat în remarci sarcastice la adresa opoziţiei.

"Parcă am fi într-un muzeu al timpului. Ne întoarcem în urmă cu 25 de ani", a remarcat deputatul Radu Zlati - PNL, cerând PSD-ului să se abţină de la jigniri şi comportament de partid-stat, incapabil să accepte critici la adresa guvernării. Depunerea unei moţiuni este un drept al opoziţiei, a afirmat Zlati.

Votul final asupra moţiunii simple va fi exprimat marţi, 30 septembrie.