Deputatul Matei Dobrovie, despre Parlamentul cu două zile lucrătoare

Mulţi se mirau cum de în Parlament lucrurile rele se întâmplă mai mult marţi (a se vedea Marţea Neagră). Simplu: în restul zilelor nu prea se lucrează.
Matei Dobrovie (USR)
Matei Dobrovie (USR) (Epoch Times România)

Investiţi cu încrederea românilor şi plătiţi cu salarii consistente - oricât s-ar plânge Cătălin Rădulescu că nu-i ajunge leafa nici de un pantof - mare parte din aleşii ţării mai mult nu muncesc decât o fac. Acest lucru îi afectează, finalmente, pe români, care au pus ştampila pe liste pentru ca cei trimişi pe scaunele Parlamentului să-şi facă treaba cum trebuie, nu doar pe fugă.

"Marţea este cea mai aglomerată zi. Deşi programul săptămânal de lucru prevede că şi miercurea şi joia sunt zile de lucru, în comisiile parlamentare, pentru unii colegi de la PSD şi PNL joia devine miercuri, miercurea devine marţi, iar marţea seară oamenii ocupaţi pleacă în circumscripţie, în teritoriu, că doar au rezervare la tren, avion. Consecinţa? Ziua de marţi devine ziua de activitate şi efervescenţă maximă. Atunci trebuie făcut totul. Atunci trebuie să ţinem Comisia pentru comunităţile de români de pretutindeni pentru că altfel ne trezim fără cvorum, într-o formulă foarte restrânsă. În plus, mai sunt şi comisii programate în acelaşi timp, iar unii colegi sunt membri ai ambelor şi aleg la care să se implice", scrie deputatul USR Matei Dobrovie pe pagina sa de Facebook.

Deputatul mai precizează că, în mod surprinzător şi regretabil, inclusiv parlamentari de Bucureşti sau chiar de diaspora chiulesc de la comisie, deşi nici măcar nu vin cu scuza că se duc în teritoriu sau în circumscripţie.

"Marţea mea de ieri. La 9 eram în plen pentru a susţine o declaraţie politică despre Uniunea cu două viteze (declaraţiile politice sunt de la 8.30 la 10). Apoi urmează două ore de dezbateri pe proiectele de lege. La ora 12.30 este pauza de masă în care surpriză!! este programată Comisia de politică externă. Fiind doar două proiecte de lege pe ordinea de zi, se consideră oportun ca ea să fie de 15 minute în pauza de masă. De ce? Pentru că apoi din nou oamenii sunt ocupaţi, după ora 15 nu-i mai prinzi. Apoi de la 13 începe votul final, din fericire electronic, şi nu cu mâna ca la început. Ieri în acelaşi timp cu votul final era o dezbatere la Senat pe tema româncelor abuzate în Italia. După această dezbatere, am continuat discuţiile pe această temă la comisia de români din afara graniţelor, de la ora 15. Apoi, am participat la clusterul de policy USR pe politică externă şi diaspora, unde elaborăm documente de politici publice. Cam aşa arată o zi de lucru de deputat. În marea Casă a poporului se lucrează într-o zi la foc continuu, să spunem două cu plenul de luni. Trebuie să fie eficienţă maximă.

Nu dau nume, dar practica asta mă deranjează pentru că îmi pasă şi chiar vreau să lucrăm împreună pentru cei pe care-i reprezentăm", concluzionează deputatul.