Descoperire "delicioasă" în Antarctica: o prăjitură cu fructe care a supravieţuit 106 ani

S-ar putea să fi aparţinut expediţiei lui Robert Falcon Scott şi se afla învelită în hârtie şi pusă într-o cutie de staniu.
Prăjitura de acum 106 ani
Prăjitura de acum 106 ani (Antarctic Heritage Trust)

Oamenii de ştiinţă neozeelandezi au descoperit, într-un refugiu din Antarctica, o prăjitură cu fructe de acum aproape 106 ani, într-o stare perfectă, care ar fi aparţinut expediţiei lui Robert Falcon Scott, a anunţat fundaţia Antarctic Heritage en Christchurch. Desertul, realizat de compania britanică Huntley & Palmers, era încă înfăşurat în hârtie şi pus într-o cutie de staniu.

Oamenii de ştiinţă au analizat mai multe cutii găsite în adăpostul construit în 1899 de către cercetătorii norvegieni de la Cape Andare.

Cercetătorii cred că desertul a aparţinut echipei lui Scott, care a venit în Antarctica în ianuarie 1912. Robert Falcon Scott (n. 6 iunie 1868 — d. 29 martie 1912) a fost un ofiţer englez, explorator al Antarcticii, cunoscut şi datorită faptului că a pierdut întrecerea cu Roald Amundsen de a ajunge primul la Polul Sud, pierzându-şi viaţa la întoarcere împreună cu cei patru membri ai expediţiei sale.

Chiar dacă prăjitura cu fructe încă arată ca fiind comestibilă, cercetătorii au preferat să nu o atingă

Oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă au avut o mare surpriză să găsească prăjitura „perfect conservată”, a declarat directorul proiectului de cercetare, Lizzie Meek. Prăjitura cu fructe este ideală pentru condiţiile din Antarctica datorită conţinutului său ridicat de energie.

Chiar dacă prăjitura încă mai are un aspect comestibil, cercetătorii nu au gustat-o, deoarece contrazice etica ştiinţifică, a declarat site-ul de ştiri NewsHub din Noua Zeelandă. „Prăjitura cu fructe se va întoarce acolo de unde a venit, pe raftul refugiului” a spus Meek. Vizitatorii o vor putea vedea în refugiu împreună cu celelalte lucruri descoperite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură