Descoperire istorică în Marea Neagră: cea mai veche epavă intactă ce pare a fi aparţinut Greciei

Epava care zace în apele Bulgariei de circa 2.400 de ani
Epava care zace în apele Bulgariei de circa 2.400 de ani (Black Sea MAP/EEF Expeditions)

O navă comercială grecească, datând de peste 2.400 de ani, a fost localizată pe fundul Mării Negre, în largul coastei Bulgariei, iar arheologii cred că se află în faţa celei mai vechi epave intacte găsite vreodată.

Nava, de 23 metri lungime, i-a surprins pe membrii echipei de specialişti din domeniul cercetării marine, care au descoperit-o datorită unui robot subacvatic. Nava seamănă foarte mult cu desenele de nave care decorează vasele de vin antice din Grecia. Catargul, cârma şi băncile de vâslit şi chiar conţinutul depozitului său sunt aproape intacte.

Motivul pentru care nava, care datează din jurul anului 400 î.Hr., a rămas într-o stare atât de bună atât de mult timp este că apa este anoxică sau fără oxigen. Fiind situată la mai mult de 2.000 metri adâncime epava nu este accesibilă scafandrilor.

Echipa a folosit doi roboţi subacvatici pentru a trasa o imagine 3D a navei, luând de asemenea un eşantion pentru a-i determina vechimea.

Nava este similară cu cea desenată pe amfora numită Siren Vase (“Vasul Sirenă”), din The British Museum.

Siren Vase
Siren Vase (The British Museum)

Această amforă datează din jurul anului 480 î.Hr. şi îl reprezintă pe Ulise legat de catarg în timp ce nava sa navighează cu ajutorul a trei nimfe marine mitice, al căror cântec se credea că îi conducea pe marinari la moarte.

În prezent, încărcătura navei este necunoscută, iar echipa de specialişti informează că va fi nevoie de mai multe fonduri pentru a putea fi examinată.

„În mod normal, găsim amfore şi putem ghici de unde provin, dar încărcătura acesteia se află încă în depozitul navei. Ca arheologi suntem interesaţi de ceea ce ne poate spune despre tehnologia, comerţul şi transporturile zonei“, a declarat, pentru BBC, Helen Farr, membru al expediţiei.

Pe parcursul a trei ani de cercetare, proiectul Black Sea MAP - care reuneşte oceanografi din Marea Britanie, Statele Unite, Bulgaria, Norvegia, Suedia, Grecia şi Ucraina, fiind finanţat de Fondul de caritate Julia si Hans Rausing – a descoperit 67 epave, inclusiv nave comerciale romane şi o flotă comercială cazacă din secolul al XVII-lea.