Descoperire surprinzătoare în Mediterană: 17 amfore din secolul III î.Hr. [video]

Amfore
Amfore (© F3 Côte d'Azur / M.Langleur)

Arheologii francezi au făcut o descoperire incredibilă. Au găsit 17 recipiente din ceramică cunoscute şi sub numele de amfore, găsite în adâncul apelor lângă insulele Lérins, un grup de insule din Marea Mediterană, în apropierea localităţii Cannes.

Potrivit postului de televiziune France 3 Provence-Alpes Cote d’Azur, după eforturi intense care au durat trei săptămâni, echipa de specialişti a extras cu succes materialul istoric, care, potrivit ceretărilor, au fost fabricate cu cel puţin trei secole înainte de naşterea lui Hristos.

Anne Joncheray, arheolog şi director al Muzeului de Arheologie Saint Raphael, a declarat în faţa camerelor de luat vederi că amforele au o vechime de cel puţin 2.300 de ani şi erau utilizate pentru a transporta vinul. Au fost produse în Roma şi transportate în containere greceşti în Marea Mediterană.

Având în vedere locul în care au fost găsite şi modul în care erau dispuse, au fost emise diverse ipoteze în ceea ce priveşte modul în care au ajuns acolo.

Primul este faptul că nava care le transporta s-ar fi scufundat, ceea ce ar explica faptul că au ajuns pe fundul mării în stare aproape perfectă; iar al doilea este că aceeaşi navă ar fi luat foc, determinând o parte a echipajului să decidă să arunce amforele peste bord.

Cele 17 amfore colectate vor fi expuse în curând în muzeul departamentului francez Alpes-Maritimes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură